Polițiștii protestează pentru scoaterea pensiilor din PNRR

Publicat: 26 iun. 2023, 11:30, de Teodora Dinu, în SOCIAL , ? cititori
Polițiștii protestează pentru scoaterea pensiilor din PNRR

Sindicatul Polițiștilor va organiza proteste, în Parcul Izvor, intrarea de la Camera Deputaților, începând de luni, 26 iunie, timp de 3 zile, între orele 12,00-14,00. Polițiștii nu sunt de acord cu intențiile legislative, comunicate public de către coaliția de guvernare, de a trece proiectul legislativ Plx 244/2023 prin Comisiile de Muncă și de Finanțe ale Camerei Deputaților.

Sindicaliștii din MAI cer ca pensiile militare din PNRR (unde au fost asimilate, ambiguu și fără temei, cu cele 6 sisteme de pensii de serviciu gestionate de Casa Națională de Pensii Publice). ”Parlamentul și Guvernul nu trebuie să ignore faptul că pensiile militarilor și ale polițiștilor români, asemenea celor ale omologilor din statele NATO/UE, datează de foarte mulți ani și sunt fundamentate pe riscurile profesionale, complexitatea și importanța socială a misiunilor derulate în interes național, european și internațional, pe speranța de viață mai redusă față de alte domenii de activitate, pe incompatibilitățile si interdicțiile impuse prin lege”, se arată într-un comunicat al SNPPC.

Nemulțumirile polițiștilor duc la plecări masive din sistem

Săptămâna aceasta, Camera Deputaților va decide soarta militarilor și a polițiștilor români, după ce se va lua lumina de la Bruxelles. Modificările propuse în sectorul pensiilor militare au stârnit nemulțumirea întregului sector de apărare și ordine publică, riscul cel mai mare fiind plecarea masivă din sistem.

”Așteptăm să se trezească autoritățile, că ne ducem în cap. Să nu mai aștepte lumină de la alții, cărora nu le pasă de țara noastră dacă se întâmplă ceva. La Senat, din șase luni consecutive din ultimii 5 ani la calculul pensiei, s-au făcut 12 luni consecutive, iar la Camera Deputaților au apărut și alte amendamente, prin care se crește vârsta de pensionare a polițiștilor și militarilor și se majorează și perioada aleasă pentru calculul pensiei, de la 12 luni consecutive, la 300 de luni. Acum deputații așteaptă undă verde de la Comisia Europeană, unde au trimis amendamentele la lege.

Deputații spun că amendamentele la pensiile militare au fost propuse de Comisia Europeană și Banca Mondială, păi și atunci de ce mai trimit amendamentele la Comisia Europeană să le dea ok-ul? Am ajuns să ne facă altcineva legislația. Păi atunci să nu se mai chinuie, îi întrebăm direct pe cei de la Comisia Europeană sau să se facă direct acolo legile României”, a declarat Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). Acesta ne spune că, oricum, noile amendamente la pensiile militare sunt neconstituționale, mai ales că nu s-a respectat principiul bicameralismului.

Modificările la pensiile militare

Potrivit SNPPC, prin amendamentele depuse, din 2030 va crește vârsta de pensionare cu un an în fiecare an, până la 65 de ani, în 2035, dar se așteaptă opinia Comisiei Europene, fiind posibil să se majoreze vârsta de pensionare de anul acesta.

”O altă modificare propusă este supraimpozitarea a ceea ce depășește pe brut salariul mediu pe economie, ceea ce înseamnă, și la civili și la militari, un total de 140.000 de pensii, din care 50.000 sunt în privat. Dacă se taie mâine pensiile militare, nu crește nicio pensie civilă, pentru că noi avem sistemul de pensii separat, se plătesc din bugetul MAI. Asta e normă NATO. În medie, cu 25 de ani de carieră, un polițist iese la pensie la 51 de ani, or ei vor acum ca un polițist sau un militar să iasă la pensie la 55 de ani. Problema este că noi îmbătrânim mult mai repede decât polițiștii din afară, că ăia nu au stresul nostru, îi protejează legea, nu muncește unul pentru alți trei, au autoritate, condiții, dotări”, ne-a mai precizat președintele SNPPC, Vasile Zelca.

Citește și: Românii nu trăiesc suficient pentru a încasa banii cotizați la pensii