Pot românii să taie porcul în curte, în acest an? Ce spune ministrul Agriculturii

Publicat: 25 nov. 2023, 21:00, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Pot românii să taie porcul în curte, în acest an? Ce spune ministrul Agriculturii

Cum sărbătorile sunt tot mai aproape, iar tăiatul porcului este o tradiție la români, toată lumea se întreabă în ce condiții pot fi sacrificate animalele și cum poate fi vândută carnea, după informațiile contradictorii care au circulat în ultima vreme în piață.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat la România Tv, că tradițiile vor putea să fie respectate și în acest an, iar vânzarea porcilor se va putea face cu condiția existenței unui aviz din partea medicului veterinar în acest sens. 

”În momentul de față se pot sacrifica și comercializa porci din gospodării țărănești, din gospodării profesionale și din gospodăria populației. Deci se pot vinde porci în perioada sărbătorilor. De asemenea, se pot sacrifica porci în gospodării și oamenii trebuie să meargă să facă analizele pentru trichineloză”, a precizat Florin Barbu la emisiunea  România Suverană, cu Alexandra Păcurare, de la Realitatea PLUS.

În același timp, este obligatoriu ca toți porcii să fie înregistrați în SNIIA -Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor.

”Toți porcii din România fie că sunt crescuți în gospodăria țărănească sau nu, trebuie înregistrati SNIIA -Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor. Crescătorul trebuie să sune la medicul veterinar să spună că are porc în curte și trebuie să-l înregistreze pentru că atunci când îl sacrifică și face certificatul de trichineloză, medicul veterinar trebuie să-l scoată din evidență”, a mai declarat Florin Barbu.

Precizările ministrului Agriculturii vin în contextul în care ANSVSA a emis de curând noile norme de biosecuritate aprobate prin Ordinul nr. 132/418/2023 privind aplicarea Legii porcului nr. 122/2023, conform cărora este interzisă comercializarea porcilor crescuți în gospodăriile populației, dar și a cărnii provenite de la ei.

Prevederile au intrat în vigoare din 24 octombrie, însă ministrul Agriculturii a cerut ANSVSA modificarea de urgență a prevederilor cu privire la sacrificarea porcului și vânzarea cărnii.