Președintele Iranului, găsit fără suflare după accidentul aviatic. Niciun supraviețuitor în elicopterul prăbușit

Publicat: 20 mai 2024, 11:07, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Președintele Iranului, găsit fără suflare după accidentul aviatic. Niciun supraviețuitor în elicopterul prăbușit
Sursa foto: Google

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a fost găsit fără suflare în urma accidentului aviatic petrecut la granița cu Azerbaidjanul. După ore întregi de căutări, au fost găsite atât trupurile oficialilor, cât și elicopterul în care se aflau aceștia.

Decesul lui Ebrahim Raisi, confirmat

După lungi căutări deficitare, mai ales din cauza întunericului, trupul neînsuflețit al lui Ebrahim Raisi a fost găsit de echipele de salvare. Presa națională a confirmat că președintele Iranului a decedat, precum și ministrul de Externe, care se afla în elicopter la momentul accidentului.

Pentru găsirea acestora, s-au mobilizat în jur de 20 de echipaje de căutare, medici, militari cu câini de urmă și drone ale Semilunii Roșii iraniene, dar și trupe de comando. Condițiile meteorologice le-au dat mari bătăi de cap salvatorilor, în special ceața densă, dar și drumul problematic, greu de parcurs.

Agenția de stat Mehr și vicepreședintele iranian Mohsen Mansouri au confirmat decesul tuturor pasagerilor aflați la bordul aeronavei. Între timp, celelalte două, care făceau parte din convoi, au aterizat cu succes.

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi și ministrul de Externe Hossein Amir-Abdollahian ar fi trebuit să participe la o vizită în nord-vestul țării, alături de guvernatorul Azerbaidjanului de Est Malek Rahmati și general-major Seyed Mehdi Mousavi, șeful echipei de securitate a președintelui. Printre victime se mai află și un pilot, un copilot și un tehnician.

Cine îl înlocuiește pe președintele Iranului

Președintele Iranului, decedat duminică, va fi înlocuit de prim-vicepreşedintele Mohammad Mokhber. Vor fi organizate noi alegeri în următoarele 50 de zile, timp în care un alt oficial va prelua responsabilitățile.

Mokhber face parte dintr-un consiliu format din trei persoane, alături de președintele Parlamentului și șeful sistemului judiciar. Despre oficial se spune că ar fi unul dintre apropiații liderului suprem Ali Khamenei, care a asigurat deja populația că nu vor exista probleme în ceea ce privește buna funcționare a țării.

„Sperăm că Dumnezeu Atotputernicul îi va întoarce pe dragul președinte și pe colegii săi în deplină sănătate în brațele națiunii”, a declarat el la televiziunea de stat, înainte de a fi confirmat decesul lui Ebrahim Raisi.