Preț urzicat la urzici. Cât mai costă un kilogram de urzici?

Publicat: 01 mart. 2023, 21:27, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Preț urzicat la urzici. Cât mai costă un kilogram de urzici?
Sursă foto: Pixabay.com

Urzicile sunt vedetele sezonului, iar pentru a mânca diferite preparate cu ele, românii vor fi nevoiți să scoată din buzunar mai mulți bani și asta pentru că un kilogram de urzici a ajuns să coste cât un kilogram de carne.

Urzicile răsăreau de regulă la finalul lunii martie sau chiar aprilie. Însă, anul acesta, datorită iernii blânde acestea au răsărit mai repede.

Chiar dacă au răsărit mai repede, acestea au ajuns să coste enorm în piețele din Capitală.

„Sunt aproape de gătit. Ia uitați-le cât sunt de curate. Și vine lumea. Ia câte o punguță, la kilogram. Erau mai scumpe acum vreo săptămână, două săptămâni. Acum s-au mai înmulțit și s-au mai ieftinit. Acum sunt cu 25, am vândut și cu 30, și cu 40 (n.r. lei).” a declarat un comerciant pentru stirileprotv.ro.

Un kilogram de urzici a ajuns să coste și 50 de lei, mai mult decât un kilogram de cotlet sau unul de pulpă de vită.

„De 10 lei. Sunt gata curățate, sunt curate și arată chiar foarte bine. De regulă îmi place să culeg eu urzicile, dar acum, dacă sunt gata culese și am văzut că sunt și de pădure, am preferat să iau de aici”, spune un cumpărător.

Ce beneficii au urzicile?

Datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale, urzicile se folosesc în tratarea și în prevenirea anemiilor. Urzica are proprietăți antianemice, remineralizante, hemostatice și echilibrează sistemul imunitar.

Potrivit Sfatului Medicului, infuziile de urzici sunt recomandate în perioadele de efort intelectual intens, de oboseala fizica si psihica. În acele momente, organismul este privat de fier, iar urzicile restabilesc echilibrul acestui mineral esential. Este indicat consumul pe termen lung pentru un efect garantat.

Cura cu urzici este menită să întărească organismul, făcandu-l mai puternic în fața bolilor, inclusiv a celor de inima. Infuzia de urzică si tinctura de urzică sunt recomandate pentru combaterea tensiunii arteriale și a tahicardiilor.

Decoctul de urzici poate fi folosit pentru calmarea iritațiilor pielii, dar și pentru reducerea roșeței în cazul acneei. Ceaiul concentrat de urzici este astringent și antiseptic, fiind recomandate aplicații externe pe zonele afectate.

Urzicile sunt folosite ca ingredient de bază în prepararea unor șampoane, întrucat compușii acestei plante au rolul de a preveni căderea parului. Un ceai concentrat de urzici poate fi folosit și pentru clătirea parului, tot în acelasi scop preventiv.

Urzicile sunt și un bun diuretic, ajutând astfel la eliminarea din organism a reziduurilor metabolice. În plus, datorită efectelor sale de purificare a sângelui, o cura de detoxifiere cu urzici este indicata în anemii, astenii sau pentru probleme menstruale. În acest caz se poate folosi tinctura de urzica.

Citește și: Rețetă mâncare de urzici. E delicioasă!