Prof.univ.dr. Monica Luminos: ”Încă nu am ajuns la vârful epidemiei de rujeolă”

Publicat: 13 dec. 2023, 20:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Prof.univ.dr. Monica Luminos: ”Încă nu am ajuns la vârful epidemiei de rujeolă”

Prof. univ. dr. Monica Luminos, șefa departamentului Pediatrie din cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, a declarat pentru ziarul Puterea că toate secțiile sunt ocupate cu copii diagnosticați cu rujeolă, în condițiile în care încă nu am ajuns la vârful epidemiei.

În aceste zile, în cele trei secții ale departamentului Pediatrie sunt între 30 – 40 de copii cu rujeolă, cu vârste între 5 luni și 10 ani.

”Majoritatea copiilor sunt nevaccinați, în special cei mici, iar cei mai mari ori sunt nevaccinați, ori sunt cu schema incompletă, mulți dintre ei din comunitățile de romi. Ne așteptăm în continuare la creșterea numărului de internări, deoarece cred că nu am atins vârful epidemiei de rujeolă”, subliniază prof.univ.dr. Monica Luminos.

De asemenea, prof.univ.dr. Luminos atrage atenția asupra creșterii alarmante a cazurilor de gripă și infecții cu virusul respirator sincițial.

Specialistul mai atrage atenția asupra unui fenomen curent. Părinții  vin la camerele de gardă cu copiii, deși sunt cazuri care pot fi ținute sub control la domiciliu, ținând legătura cu medicul de familie.

În prezent, la camera de gardă timpii de așteptare sunt mari. De exemplu, în garda de duminică la IOMC, doi medici au fost în situația de a consulta peste 200 de copii. Evident, sunt mulți copii, care stau într-un spațiu închis, mai mult timp, și sunt expuși la o serie de alte virusuri respiratorii.

Este motivul pentru care medicul Monica Luminos le recomandă părinților să se consulte cu medicul de familie sau pediatrul și să izoleze copilul pentru a-l proteja de infectarea suplimentară cu alte virusuri.

Primul deces

”Trebuie reținut că virusul rujeolic scade foarte mult capacitatea de apărare a sistemului imunitar și un copil cu rujeolă  este foarte vulnerabil în fața altor virusuri”, explică prof. univ. dr. Luminos.

Medicii atrag atenția că rujeolă este o boală care poate evolua cu encefalite, bronhopneumonie și poate fi chiar letală.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, un bebeluș din județul Brașov a decedat din cauza rujeolei. Este primul deces cauzat de rujeolă de la declararea epidemiei, în data de 5 decembrie.