Protestele fermierilor, pe înțelesul unor prezentatori de televiziune

Publicat: 23 ian. 2024, 07:30, de Luca Dinulescu, în OPINII , ? cititori
Protestele fermierilor, pe înțelesul unor prezentatori de televiziune

Am urmărit și eu comentariile la unele posturi TV legate de protestele fermierilor și trebuie să spun că m-a uimit modul neprofesionist în care se punea problema. Televiziunea în cauză, de altfel, reperul națiunii, nene, toate redacțiile din țara asta lasă televizoru’ deschis pe ea, de multe ori cu folos, dar uneori, precum în cazul de față, fără.

Ce m-a uimit era că prezentatorul, altminteri un nene cunoscut, care se vrea etalonul în materie, avea o opinie gata formată: fermierii sunt pro-ruși, tată, iar asta din cauză că, ne spunea tot el, un protestatar apăruse acolo cu steagul Rusiei.

Dar domnul în cauză n-a auzit că nu e bine să generalizezi și că nu poți să tragi concluzii pe baza unui singur fapt de tipul ăsta. Nu, el avea o imagine creată deja, pe care nu puteai să i-o mai scoți din cap. Și dă-i înainte, intoxică populația, dezinformează pe toată lumea, iar asta din simplul motiv că nu avusese chef să stea și să caute și să afle care e situația de fapt.

Degeaba îi spunea un coleg de platou: nu, marea majoritate a fermierilor nu sunt filoruși. Dimpotrivă. Au problemele lor și vor să le facă auzite, e normal. Degeaba. Omu’ meu dă-i înainte la mașina de spălat pe creier, ba un alt coleg de platou îi ținea și el isonul.

Omul ăsta, mare director de revistă, un domn a cărui părere o respectam de altfel până la emisiunea cu pricina, avea de altfel o singură placă: domne, ce se întâmplă dacă protestele fermierilor blochează o ambulanță și moare cineva? Cine răspunde? Altcineva în platou încerca să contracareze: Da, dar știți, pentru astea sunt protestele, să blocheze, să atragă atenția. Degeaba. Pas să-l poți face să înțeleagă. El o ținea una și bună, că domne cine răspunde, și îi dădea înainte cu nu știu ce constituție.

Păi îl informez cu ocazia asta un lucru simplu: plecând de la principiul lui, nu s-ar mai fi făcut niciodată nicio revoluție pe fața planetei. Am fi rămas liniștiți în epoca primitivă, pentru că el, marele director de revistă, e principial și corect, dar și obtuz și răuvoitor în același timp. Nemaivorbind că Ceaușescu ar fi fost liniștit la putere și azi.

Acuma, revenind la prezentatorul de televiziune. Întâmplător cunosc subiectul agriculturii și, pentru că înțeleg că el n-a avut nici timp nici chef să facă muncă de cercetare, îl informez eu următoarele. Ba poate chiar și să ia articolul ăsta și să facă emisiune pe baza lui. Așadar:

1. Băi băieți, oamenii ăștia, agricultorii, n-au irigații de peste 30 de ani. Păi da, dar sunt fonduri europene, o să zici tu, sunt oameni care fac, să facă din ele. A, da? Păi se vede că nu stăpânești subiectul, tovarășe. Îți explic tot eu: da, din fondurile alea poți să faci infrastructura SECUNDARĂ de irigații, mai bine zis bucăți din ea, eventual să-ți tragi niște apă la tine în fermă, dar niciodată aia PRINCIPALĂ, care e cu totul altceva și pentru care fondurile alea nu vor fi niciodată suficiente. Deci pune mâna pe internet, sună pe cine știi și vezi care e diferența dintre una și cealaltă, că habar n-ai. Așadar și prin urmare, odată ce ai înțeles de ce oamenii ăștia nu au irigații de peste 30 de ani, înțelegi și faptul că numai și pentru lucru ăsta și au voie să blocheze absolut toate drumurile țării, de astăzi și până când vor ei. Iar asta nu înseamnă deloc că sunt pro-ruși.

2. La oamenii ăștia, fermierii, e secetă în câmp de cel puțin 3 ani. Tu știi ce înseamnă asta? Habar n-ai, că ție îți curge apa la chiuvetă și la tine-n platou n-ai nevoie să sădești roșii. Meseria ta e alta, te-nțelegem. Problema este însă că dacă tu nu pricepi cum stă treaba în agricultură, nu mai vorbi, nene. Atacă alte subiecte, la care te pricepi, sau dă reclame, sau fă orice altceva.

3. Prețurile la motorină și inputuri

Cum tovarășii prezentatori de televiziune nu au timp și chef să facă muncă de research, normală de altfel pentru jurnaliști, o fac tot eu pentru ei. Așadar, două mostre:

Pe 1 ianuarie 2020, prețul unui litru de benzină era de 5,27 lei și cel al unui litru de motorină se vindea cu 5,45 lei. Acum, în schimb, cel mai ieftin litru de motorină se vinde cu 7,12 lei, dar ajunge și la 7,23.

Iar capacitatea de combustibil pentru rezervorul unui tractor din ăla John Deere, să zicem modelul 50090 M, este de 177 litri. Așadar, o socoteală simplă dacă face tovarășu’ prezentator, la prețul cel mai de jos, 7,12, iese așa: un plin = 1260 lei =  252 euro.  

Trecem mai departe, la inputuri:

De la 50-60 de lei prețul unui sac de 50 de kg cu azotat de amoniu pentru fertilizare, în 2022, acum un sac de 5 kg (!) a ajuns să coste cam același preț (de la Fitomag, ca să nu zică lumea că vorbesc pe nas). Asta nu-ți ridică întrebări, tovarășe prezentator? Pixurile cu care scrii tu s-au scumpit la fel de mult, oare? Iar ăsta e numai un exemplu de input care s-a scumpit îngrozitor de mult!

Nu mai intru în cât de mult s-a scumpit costul înființării unui hectar, că îl bag în beznă pe tovarășu’ prezentator. Dar hai, să nu zică lumea că nu vorbesc pe cifre. Păi, tovarășe prezentator, tu știi că, astăzi, costul înființării unui hectar costă, în medie, 6000-7500 de lei, iar în 2020 (conform unei analize a Clubului Fermierilor Români, ca să nu zici că nu dau surse) costul mediu de finanţare a hectarului de grâu era de 2560 lei? Păi fă și tu o socoteală, nenea prezentatorule, și vezi ce-nseamnă asta! Sau, altfel spus: cât și ce mama naibii să plantezi pe hectarul ăla ca să merite investiția?

Nu mai intru de asemenea în subiectul cerealelor ucrainene, despre care domnul prezentator nu înțelege cum pot dispărea dintr-un camion de la intrarea în graniță și până câțiva kilometri mai încolo și de asemenea nu încerc să-i mai explic cum și de ce aceste cereale, produse după niște norme absolut neconforme cu ce se întâmplă pe piața din România, reprezintă o competiție absolut neloială, pentru că mi-e clar că nu ar înțelege.   

Ah, și pentru prostovanii pe care i-am văzut comentând în social media că ce căutau fermierii cu tractoare așa scumpe la protest. Păi marea majoritate sunt luate pe credite, băi tembelilor! Credite pe care mulți dintre ei nu mai au cu ce să le plătească! Ce ați vrea, să vină oamenii cu tractoare Universal, de pe vremea lu Ceașcă, ca să vă satisfacă vouă fanteziile proletare?

Hai, la muncă, tovarăși! La muncă însemnând să vă faceți treaba și să vă informați corect, nu să aruncați niște tâmpenii în spațiul public pe post de adevăr absolut! Ăsta în niciun caz nu se cheamă jurnalism ce faceți voi! Manelism informațional, asta poate da, dar în niciun caz jurnalism!