Reguli noi pentru românii care nu locuiesc la adresa din buletin. Anunțul autorităților

Publicat: 24 apr. 2024, 06:30, de Viorela Pitulice, în SOCIAL , ? cititori
Reguli noi pentru românii care nu locuiesc la adresa din buletin. Anunțul autorităților

Numărul cererilor pentru obținerea de vize de flotant la nivel național a crescut semnificativ, în contextul apropiatelor alegeri, comparativ cu alegerile de acum patru ani, anunță ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, care vorbește de o majorare de 112%.

Ministrul spune că în unele județe au fost înregistrate cifre record pentru obținerea de vize de flotant.

Românii care nu locuiesc la adresa din buletin și au viză de flotant trebuie să știe că există o lege nouă care îi privește.

Ce este viza de flotant

Viza de flotant este un document oficial emis de către primării, prin care se confirmă locația de reședință a unei persoane în România. Cel care o solicită trebuie să demonstreze  că locuiește într-o anumită locație și poate fi înregistrat oficial la acea adresă.

Există numeroși români, însă, care nu respectă legea. Cătălin Predoiu susține că fenomenul depășește puterea de intervenție a Ministerului, în contextul pregătirilor pentru alegerile locale.

„În ţară procentul este cu 112% mai mare decât la alegerile precedente. Sunt judeţe care au cifre record. Vreau să subliniez că, potrivit legii, organele de poliţie efectuează verificări atunci când sunt sesizate”, a declarat Predoiu.

El dă și un exemplu în acest sens: au fost descoperite nereguli în legătură cu 451 de persoane controlate, ceea ce înseamnă 6,6% dintre cazurile verificate.

Acte necesare pentru viza de flotant

Cei care nu locuiesc la adresa din buletin au nevoie de o viză de flotant. Pentru a o obține trebuie să se adreseze primăriei din zona în care se stabilește reședința. Iată de ce acte este nevoie:

  • Cerere de viza de flotant:  Formularul poate fi luat de la primărie sau de pe site-ul acesteia.
  • Documente de identitate: De obicei, este nevoie de actul de identitate, precum cartea de identitate sau pașaportul. De asemenea, trebuie să existe acte care să ateste că este deținută locuința respectivă sau aveți dreptul să locuiești acolo.
  • Dovada dreptului de folosință a locuinței: este necesar un contract de închiriere, titlu de proprietate sau adeverința de la proprietar.
  • Declarație pe proprie răspundere  care confirmă faptul că locuiești la adresa menționată și că nu ai altă reședință.
  • Alte documente: La cererea autorităților locale, pot fi necesare și alte documente, precum certificatul de naștere, certificatul de căsătorie sau alte documente care atestă situații specifice.