România ar putea dezvolta ferme eoliene în Marea Egee

Publicat: 19 ian. 2024, 15:32, de Cristian Matache, în News , ? cititori
România ar putea dezvolta ferme eoliene în Marea Egee

România, Bulgaria și Grecia au semnat un important document pentru Dezvoltarea unui Pilon pentru Energie Regenerabilă în Europa de Sud-Est.

Ministrul Energiei din România, Sebastian Burduja, a participat la Reuniunea la Nivel Înalt pentru Conectivitate în Europa Centrală și de Est, desfășurată la Atena, unde a semnat, împreună cu reprezentanții Bulgariei și Greciei, Declarația de Intenție pentru Dezvoltarea unui Pilon pentru Energie Regenerabilă în Europa de Sud-Est.

Prin această declarație, cele trei țări devin un pol energetic regional, având ca scop atragerea de finanțări europene pentru proiecte energetice comune. Documentul cuprinde trei componente principale: (1) dezvoltarea proiectelor de energie eoliană pe mare în Marea Neagră și Marea Egee, cu finanțare din Facilitatea Europeană de Conectare; (2) înființarea unui Centru regional pentru hidrogen regenerabil, implicând autoritățile, operatorii sistemelor de transport și industria, și accesarea finanțărilor europene; și (3) colaborarea în dezvoltarea infrastructurilor transfrontaliere pentru încărcarea vehiculelor electrice.

Ministrul Burduja a subliniat importanța participării României la acest forum, evidențiind angajamentul țării față de securitatea energetică și sustenabilitatea regională. Acesta a accentuat necesitatea reducerii dependenței de resursele energetice externe, subliniind contextul agresiunii Federației Ruse în Ucraina.

În contextul diversificării surselor de energie și consolidării infrastructurii de interconectare, ministrul a afirmat că România, cu resursele și determinarea necesare, poate juca un rol cheie în asigurarea securității și prosperității energetice regionale.

Declarația semnată cu Grecia și Bulgaria marchează un demers inovator și urmărește atingerea unor obiective comune, precum atragerea investițiilor, implementarea rapidă a proiectelor și transformarea economiilor și societăților spre un viitor sustenabil.

Ministrul Burduja a avut și o întâlnire bilaterală cu Kadri Simson, comisarul european pentru Energie, discutând aspecte cheie precum îmbunătățirea securității energetice în regiune, proiectele comune în domeniul energiei regenerabile și consolidarea interconectărilor în transportul de gaze naturale și energie electrică. De asemenea, s-au purtat discuții cu reprezentanții Serbiei și Ungariei pentru consolidarea colaborărilor în domeniul energetic.