Românii care nu trebuie să plătească contribuții la sănătate. Anumite sectoare sunt susținute în continuare de bugetul de stat

Publicat: 11 iul. 2023, 11:00, de Vlad Stefan Orjan, în Sănătate , ? cititori
Românii care nu trebuie să plătească contribuții la sănătate. Anumite sectoare sunt susținute în continuare de bugetul de stat

Problema intrată în dialogul public la finalul lunii iunie cu privire la reintroducerea contribuțiilor la sistemul de sănătate publică pentru angajații din IT, construcții și agricultură a stârnit un val de reacții din partea societății civile, ale clasei politice și a experților în domeniu.

În ultimele 10 zile în schimb, premierul Marcel Ciolacu a făcut declarații publice infirmând orice plan al guvernului să renunțe la facilitățile fiscale pentru sectorul IT, precum și planul pentru plata de către stat a asigurărilor de sănătate pentru construcții și agricultură, întrucât acesta este jalon în PNRR și fiindcă este luată în considerare și viitoarea aderare a României la OECD. Ziare.com detaliază cine sunt românii scutiți de contribuțiile sociale la sistemul național de sănătate.

În prezent, sunt 22 de categorii de persoane scutite de plata CASS. Pe lângă copii, cei cu boli cronice, persoane cu handicap, femeile însărcinate și lăuze, statul oferă facilități fiscale studenților care au până în 26 de ani, de la șomeri, persoane reținute sau arestate, personalul monahal al cultelor recunoscute, aflat în evidenţa Secretariatului de Stat pentru Culte.

Pe lângă aceste categorii sociale, conform unei liste alcătuite de Hotnews și un expert din partea Camerei Consultanților Fiscali, o serie de segmente profesionale sunt scutite de impozite sau contribuții sociale:

Cercetători și angajați in IT– scutire de impozit pe venit de 10%

Angajați construcții (aici intră și cei care lucrează în birou) – scutire de impozit pe venit de 10%, scutire la contribuția la sănătate și la Pilonul II

Angajați din agricultură și industria alimentară – scutire de impozit pe venit de 10%, scutire la contribuția la sănătate și la Pilonul II (opțional)

Activități independente – se aplică doar impozitul pe venit, dar contribuțiile sociale sunt aplicabile doar asupra unei sume reprezentând 12 salarii minime pe economie.

Contracte de activitate sportivă – sunt taxate similar activității independente

Drepturi de autor – se aplică contribuția de pensie și sănătate doar dacă nu există alte tipuri de venituri de natură salarială.

Venituri din chirii – impozitul este 10%, dar avem deducere forfetară de 40% din venitul brut. Deci practic impozitul este de doar 6%, cu o contribuție la sănătate de 10% plafonată la 12 salarii minime/economie dacă se depășește plafonul.

Venituri din investiții – cotă generală de 10% aplicabilă pentru dobânzi, câștiguri de capital, cu excepția de 5% pentru veniturile din dividende. La fel, în această situație se aplică contribuție la sănătate doar dacă se depășește plafonul.

Microîntreprinderi (adică sub plafonul de 1 milion euro): taxare pe venit 1% sau 3%

Horeca: impozit specific în funcție de suprafață (în funcție de domeniu)