Românii vor avea pe masa de Paște în totalitate ouă din producția internă. Cât de mare este prețul

Publicat: 02 apr. 2023, 18:00, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Românii vor avea pe masa de Paște în totalitate ouă din producția internă. Cât de mare este prețul

Producția internă de ouă poate satisface în totalitate consumul din perioada Sărbătorilor Pascale, care este mai mare în general cu aproximativ 50% faţă de o lună obişnuită.

Preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, spune că un român mănâncă, în medie, aproximativ 30 de ouă, față de 21 de ouă, în mod obișnuit.

„Ouăle provenite din fermele avicole din România sunt proaspete şi sigure, au cea mai bună trasabilitate dintre toate produsele agroalimentare prin marcarea pe coaja oului a codului care identifică ţara unde se produce, judeţul, codul fermierului, dar şi sistemul de creştere. De asemenea, pe coaja oului se marchează şi data până la care trebuie consumat oul respectiv. În această perioadă premergătoare Sărbătorilor Pascale, există suficientă ofertă de ouă de consum pe piaţă, chiar dacă aceasta creşte cu circa 50% faţă de o lună obişnuită, adică un român consumă 30 de ouă faţă de media lunară de 21 de ouă. Apreciem că oferta de ouă este asigurată în procent de 100% din producţie internă”, a declarat pentru AGERPRES Ilie Van.

Cu un consum mediu anual pe cap de locuitor de 250 de ouă, România se plasează, însă, sub nivelul mediu european.

Prețuri în creștere

Prețul ouălor este în creștere de luni bune nu doar la noi, ci și în UE, unde apariția focarelor de gripă aviară a avut efecte majore în piață.

În România, preţul mediu al ouălor la poarta fermei, pentru cele din categoria M+L, ambalate în cofrag de 30 de bucăţi, s-a mărit în anul 2022 cu 33% faţă de 2021, în timp ce preţul mediu european s-a majorat cu 44%, conform Observatorului Preţurilor la nivelul Uniunii Europene (UE).

„Preţul mediu la poarta fermei în anul 2022, în România, a fost cel mai mic preţ dintre toate statele membre. În săptămânile 9 – 11 din acest an preţul la poarta fermei a fost de circa 0,59 lei/ou faţă de 0,75 lei/ou media la nivelul UE. În continuare preţul la poarta fermei în România este printre cele mai mici din UE”, a precizat Ilie Van.

Conform datelor INS privind inflaţia şi indicele preţurilor de consum, ouăle s-au scumpit în februarie 2023, faţă de luna similară din 2022, cu circa 34%, iar raportat la decembrie 2022 cu 2,43%. În prezent, în marile lanţuri de magazine ouăle se vând cu preţuri cuprinse între un leu şi 1,8 lei/bucată, în funcţie de sistemul de creştere.

În România, există 37 de milioane de găini ouătoare, la acest moment, din care 9 milioane în cele 248 de ferme avicole şi aproximativ 28 de milioane în gospodării individuale, potrivit datelor INS. Aproximativ 57% din fermele comerciale produc ouă cu cifra „3” (găini crescute în baterii), 37% produc ouă cu cifra „2” (găini crescute în adăpost), 3,3% produc ouă cu cifra „1” (găini crescute în aer liber şi adăpost), 2,7% produc ouă cu cifra „0” (găini crescute în sistem ecologic).

Producţia totală de ouă din ultimii ani a variat între 5,5 şi 5,9 miliarde de ouă/an.