Rușii au reluat atacul cu rachete asupra Ucrainei. Zona vizată prezintă risc nuclear

Publicat: 11 oct. 2022, 07:39, de Cezar Amariei, în Internațional , ? cititori
Rușii au reluat atacul cu rachete asupra Ucrainei. Zona vizată prezintă risc nuclear

După ce au bombardat luni mai multor orașe, inclusiv capitala Kiev, rușii au reluat marți dimineață atacul cu rachete. De această dată este vizată regiunea în care se află cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Conform unui mesaj transmis de șeful Administrației Militare Zaporijjea, Oleksandr Starukh, pe 11 octombrie rușii au lansat un atac cu rachete asupra orașului.

„Ocupantul a atacat centrul regional cu rachete”, a postat Starukh. Conform acestuia, țintele vizate erau facilități de infrastructură.

Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Ucrainei, Emine Dzheppar, a transmis pe Twitter că Rusia a lansat cel puţin cincisprezece rachete asupra localităţii Zaporijjea, alte atacuri vizând orașul Viniţa.

„Teroriştii ruşi au lovit din nou această noapte facilităţile din Zaporoje. Au fost înregistrate cel puţin 15 explozii. Ţintele lor au fost o instituţie de învăţământ, o instituţie medicală şi clădiri rezidenţiale”, a scris Emine Dzheppar.

16 persoane au fost ucise și aproape o sută rănite în atacurile Rusiei asupra zonelor rezidențiale din Zaporijjea din 9 și 10 octombrie.

„Numărul persoanelor care au murit în urma atacurilor asupra Zaporijjea continuă să crească. 16 civili morți și aproape 100 de răniți civili numai în ultimele două zile. Asta e fața unei țări teroriste josnice care nu poate decât să omoare civili”, a postat ieri un bilanț secretarul Consiliului Local Zaporijjea, Anatoliy Kurtev.

Luni dimineață, Rusia a lansat cel puțin 84 de rachete și câteva zeci de drone iar apărarea antiaeriană a Ucrainei a distrus 43 de rachete de croazieră și 13 drone.

Oficialii ucraineni au declarat că cel puțin 14 persoane au fost ucise și alte aproape 100 au fost rănite, iar Ucraina a suspendat exporturile de energie electrică către Europa, în timp ce aceasta încerca să pună capăt penelor de curent în toată țara.

„Din păcate, am confirmat moartea a 14 persoane; alte 97 de persoane au suferit răni”, a anunțat luni ministrul ucrainean al Afacerilor Interne, Denis Monastirski.