S-a decis soarta impozitului de 10% pe concediile medicale

Publicat: 12 feb. 2024, 16:42, de Cristian Matache, în Dezvăluiri , ? cititori
S-a decis soarta impozitului de 10% pe concediile medicale

Impozitarea cu 10% a concediilor medicale, o măsură care a fost introdusă la finele anului trecut printr-o ordonanță de urgență, nu va rezista foarte mult.

Senatorii din Comisiile de muncă și buget au retras impozitarea cu 10% a concediilor medicale, o măsură impusă în decembrie 2023 de guvern printr-o ordonanță de urgență.

Impunerea cu 10% a concediilor medicale a fost introdusă în decembrie 2023 printr-o ordonanță de urgență. Marcel Boloș, Ministrul PNL al Finanțelor, a susținut măsura, chiar dacă incorect, afirmând că nu se aplică pacienților oncologici sau în cazul concediilor de maternitate.

Boloș a explicat: „Am ajuns în situația în care în concediu medical ai salariul mult mai mare decât dacă ai fi la muncă, pentru că aveam până la 1 ianuarie concediile medicale scutite de plata CASS. Cheltuielile pentru concediile medicale au atins o cifră record de 6,3 miliarde de lei. Nu vorbim de cei cu boli cronice, cu boli profesionale, de cei cu indemnizații de maternitate și paternitate. Vă dau un exemplu. O reorganizare a activității într-o instituție publică a dus adeseori la concedii medicale de 2-3 luni. Nu e o situație normală. Nu putem sta neputincioși să ne uităm cum cresc aceste costuri.” Anul trecut s-au aprobat 4,3 milioane de concedii medicale, costurile fiind de peste 6 miliarde de lei”.

În ianuarie, Boloș a declarat că pacienții cronici și cei cu boli rare cer autorităților eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale, conform mesajului transmis de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).

COPAC a subliniat: „Acești oameni trebuie încurajați să lucreze, susținuți atunci când au probleme, nu discriminați prin impozitarea veniturilor. Înțelegem că decizia impozitării a venit pe fondul unui număr mare de concedii medicale, unele, poate, nejustificate, dar vă asigurăm că nu este cazul pacienților cu boli cronice sau boli rare. Prin urmare, vă rugăm să luați măsuri și să eliminați impozitarea pacienților cu boli cronice și rare”.

Solicitarea COPAC este sprijinită și de senatoarea Nicoleta Pauliuc, președinta Comisiei de apărare din Senat, care a propus un amendament referitor la eliminarea acestui impozit.