Salonta şi Săcueni, cele mai noi stațiuni turistice locale

Municipiul Salonta şi oraşul Săcueni, care au devenit vineri staţiuni turistice de interes local prin decizia Guvernului, mizează prioritar pe dezvoltarea turistică folosind resursele de apă geotermală.

„Este un salt calitativ al municipiului Salonta în ceea ce priveşte crearea locurilor de muncă şi pentru un trai mai bun al cetăţenilor din urbea noastră. Această decizie este un pas înainte în dezvoltarea turismului pe domeniile wellness, cultural şi natural. Noi am început un masterplan pentru o zonă de agrement, centru wellness, cu apă geotermală, pentru că sub oraşul nostru se află un zăcământ pe care am primit dreptul a-l exploata şi avem început deja proiectul cu fonduri europene pentru acest centru wellness”, a declarat primarul municipiului Salonta, Török László, anunță Agerpres.

În fundamentarea Hotărârii de Guvern, se arată că municipiul Salonta, atestat documentar din anul 1332, are mai multe obiective turistice accesibile, iar cel mai important este Turnul Ciunt, simbol al oraşului, restaurat, care găzduieşte primul muzeu literar din România, Muzeul Memorial „Arany Janos”.

Pentru a dezvolta turismul, în ultimii ani, Primăria Salonta a iniţiat mai multe proiecte de dezvoltare, pentru ca obiectivele turistice să devină mai accesibile. S-a creat o rută turistică, care ajută cu indicatoare pe cei care doresc să viziteze obiectivele turistice ale oraşului, printre care şi o Casă a Ţăranului Român, precum şi o pistă de biciclete peste graniţă cu o lungime totală de peste 27 km pe traseul Bekescsaba-Salonta.

Pe lângă acestea, o atractivitate turistică aparte aparţine Cercului de Meşteşugari „Sinka István”, care prezintă vizitatorilor o introducere în tors, olărit şi sculptură în lemn.

Şi oraşul Săcueni mizează, prioritar, pe resursele în apă geotermală, pe baza căreia poate să-şi dezvolte o reţea turistică de sănătate.

În documentele Guvernului se arată că Săcueni este atestat din anul 1214 şi în Evul Mediu a fost un oraş prosper.

„În oraşul Săcueni există foraje de apă termală, în prezent folosită pentru încălzirea unor instituţii publice sau a unor locuinţe sociale. Apa termală este însă o resursă locală importantă care poate fi utilizată pentru scopuri terapeutice şi de agrement. În localitate există trei ştranduri termale (Săcueni, Ciocaia şi Sânicolau de Munte) care atrag turişti interesaţi de proprietăţile curative ale izvoarelor naturale”, se arată în document.

Printre atracţiile turistice din zonă se menţionează Castelul Stubenberg, renumite străzi de pivniţe, satele Văii Ierului, statuia Pescarului şi lacurile din jurul oraşului.

Salonta şi Săcueni au primit acest statut alături de comunele Frumosu şi Mălini (judeţul Suceava) şi zona de agrement Băile Figa – oraşul Beclean (judeţul Bistriţa-Năsăud).

În prezent, în România sunt atestate 52 de staţiuni turistice de interes naţional şi 95 de interes local. În luna decembrie, statutul de staţiuni turistice locale au mai primit municipiul Beiuş şi comuna Mădăras, iar în luna mai a anului trecut, Oradea a primit statutul de staţiune turistică de interes naţional. 

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...

Carne din plastic la un supermarket din București

După celebrul hamburger cu carne de plastic de laMcDonald’s, a apărut acum și carne din plastic la caserolă. Un bucătar de meserie și-a dat...