Scrisoare deschisă către cititorii Puterea.ro

Publicat: 16 apr. 2024, 16:05, de Manuela Dumitru, în Dialogurile Puterii , ? cititori
Scrisoare deschisă către cititorii Puterea.ro

Dragii mei,

O scrisoare nu mai este la modă. Din acest motiv, am realizat Dialogurile Puterii, un material video în care invitații să-și exprime ideile, opiniile. Dar, astăzi, mă folosesc de stilul epistolar pentru a vă prezenta o reușită medicală, o viață salvată a cincea oară, viața unui omuleț de câteva săptămâni salvată de echipa doctorului Cătălin Cîrstoveanu de la Secția Terapie Intensivă, Nou Născuți, Spitalul de Copii Marie Curie.

Eu și colegele mele ne-am început ziua cu speranța unui interviu cu dr. Cîrstoveanu și colegii săi. Am început cu o așteptare. Un copil grav bolnav trebuia să fie pregătit să intre în operație. N-am băgat de seamă când au trecut aproape două ore pentru că, într-un birou ca o cameră de comandă,  ne uitam fascinate la un perete plin de ecrane cu imagini de la fiecare pătuț, cu fiecare copil.

Ne simțeam ca la NASA din cauza aparaturii cu fire, monitoare cu lumini și sunete ciudate.

27 de boxe, saloane individuale, cu monitorizarea fiecărui copil.

Dragii mei,

Exact ca în filmele americane, medicii intrau, luau un aparat, instrument, un document, vorbeau între ei și ieșeau. Era și o conferință online. Noi, parcă eram de acolo, de la ei, din echipă. Nu deranjam pe nimeni. A venit și medicul Cîrstoveanu și a început să vorbească despre fiecare pacient: de unde l-a adus, cât de grav e, cum nu-l mai trimite în străinătate pentru că, acum, se fac operații complicate și în România… La un timp, doctorul Cîrstoveanu împreună cu alți medici au plecat în liniște la boxa 3. I-am așteptat peste 3 ore. Nu mai știu. Vedeam totul pe monitor. De la 3 la 8, 9 specialiști erau acolo și trebăluiau încet și sigur asupra unui ghemotoc de copil, o fetiță. Din când în când, Cîrstoveanu își punea mâinile în cap, în rest, vorbeau între ei și executau mișcări sigure. Să fii fost pe la ora 18.00, când la boxa 3, a rămas o singură persoană. Era MAMA, MAMA fetiței.  Medicii au revenit în camera de comandă. Am continuat în liniște interviurile cu dr. Cătălin Cîrstoveanu, cu medicul Ana Mihaela Bizubac, dr. Cosmina Georgescu. Pe toate le veți găsi în podcastul de la ora 19.00.

Dragii mei, 

Scrisoarea aceasta este adresată tuturor mamelor, care au născut sau care vor naște. E bine să știți că la Spitalul Marie Curie puteți avea încredere în medici, că sunt pregătiți, devotați, asumați. Au încredere unii în alții, sunt o echipă și, mai ales, sunt empatici cu părinții.

În această zi, în premieră, medicii de la Secția de Terapie Intensivă Neonatală Medicală și Chirurgicală din cadrul Spitalului ”Marie Curie” au realizat o procedură extrem de complicată pentru salvarea unui bebeluș, o fetiță,  venit pe lume prematur, cu o afecțiune extrem de rară, pentru care nu există un tratament.

După intervenție, mama fetiței ne-a povestit: ” Din ziua 5 de viață a copilului, starea ei s-a degradat progresiv. Știam de doctorul Cîrstoveanu și eu lucrez în domeniu. Drept urmare, am făcut tot posibilul să ajungem la dânsul. Dânsul a fost extrem, extrem de empatic cu noi ca și părinți, a făcut tot ce a putut pentru noi, a venit, a văzut copilul și a fost de acord să-l preia. Practic, din momentul acela, de la 1 februarie,  până în momentul ăsta, cred că a salvat-o de minim 5, 6 ori.  Ce ați văzut și dumneavoastră astăzi. Avem toată încrederea în echipa de aici. Nu e ușor de suportat. Nu are cum să fie în momentul în care un copil bolnav, mai ales dacă, așa cum spuneam, dacă nu știi nimic, nu ai posibilitatea de a alege, nu ai ce să faci, te trezești în situația asta și trebuie doar să mergi mai departe. Îți pui toată încrederea și toată speranța în mâinile medicilor care luptă pentru copilul ăsta și te rogi. Altceva nu ai ce să faci, nu ai opțiunea de a te opri, trebuie să mergi mai departe. Dar asta zic, ușor nu este, dar nu ai de ales.”

Dragii mei, la ora 19.00 urmăriți un podcast special la Dialogurile Puterii