Șeful ANAF avertizează OMV că nu scapă de taxa de solidaritate. Ce riscă austriecii

Publicat: 14 ian. 2023, 14:30, de Viorela Pitulice, în ECONOMIE , ? cititori
Șeful ANAF avertizează OMV că nu scapă de taxa de solidaritate. Ce riscă austriecii

Dacă OMV va refuza să plătească taxa de solidaritate, ANAF va veni cu o impunere, iar, mai mult, ia în calcul și o executare silită, avertizează Lucian Heiuş, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Oricum ar fi, un lucru pare clar: OMV Petrom trebuie să se aștepte la controale la sânge din partea ANAF, în urma anunțului companiei din data de 12 ianuarie că nu va plăti taxa de solidaritate.

„ANAF va verifica la sânge toate societățile care se încadrează în prevederile ordonanței 186. Vom verifica în prima fază dacă în cifra de afaceri se respectă acele venituri din codurile CAEN care sunt în ordonanță, respectiv să fie 75 % din cifra de afaceri pe acele conduri CAEN și după aceea vom verifica dacă calculul și cuantumul contribuției la solidaritate este corect declarat și achitat”, a declarat șeful ANAF la A3, potrivit RomâniaTv.

Legea prevede că 25 iunie este data de plata a contribuției de solidaritate, însă Heiuș spune că nu va sta cu mâinile în sân până atunci.

“În cazul societății OMV, începând cu 1 ianuarie 2022 știm în timp real contabilitatea și toate cifrele pe care le are. Vom face în timp foarte scurt o estimare să vedem dacă comunicatul lor ( în care afirmă că vor plăti taxa doar în Austria, nu și în România) e corect sau nu. Dacă vor refuza să plătească ca urmare a controalelor o datorează, vom veni cu o decizie de impunere, vom stabili suma care trebuie să fie plătită și vom trece la executare silită”, a precizat șeful ANAF.

Strategia ANAF

În primul rând, vor fi verificate toate societățile, nu doar OMV-ul, dacă codurile CAEN depășesc 75% din cifra de afaceri. După aceea, se va controla modul de constituire, declarare și achitare a contribuției.

Șeful ANAF mai spune că în maximum 10 zile își va face o idee dacă există firme care se încadrează sau nu în acestă ordonanță.

“Dacă rezultă că (OMV) trebuie să plătească, așteptăm data de 25 iunie termen final pentru depunerea declarației, după ce se face plata putem verifica dacă calculul contribuției este corect, etapa finală”, a afirmat șeful ANAF.

Taxă de solidaritate în Austria, nu și în România

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a anunţat joi că se aşteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022, impusă prin ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 186 publicată în data de 29 decembrie 2022, motivând că are „sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului”. Nu același lucru, se întâmplă, însă, și în Austria.

Grupul OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea – 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Citește și OMV refuză să plătească taxa de solidaritate. Ministrul Finanțelor spune că e un „anunț de marketing”