Sorin Mititelu, propus pentru postul de vicepreședinte al ASF, supus pe nedrept, de grupurile de interese, unui linșaj mediatic

Publicat: 15 dec. 2023, 16:30, de Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
Sorin Mititelu, propus pentru postul de vicepreședinte al ASF, supus pe nedrept, de grupurile de interese, unui linșaj mediatic
Sorin Mititelu

Informații trunchiate și lipsite de legătură cu realitatea, acestea sunt concluziile Ziarului Puterea despre linșajul mediatic la care este supus Sorin Mititelu, propus pentru postul de vicepreședinte al ASF. Puterea vă dezvăluie adevărul despre dosarul DIICOT și parcursul profesional al lui Sorin Mititelu.

Ziarul Puterea a demarat o investigație exhaustivă în urma dezvăluirilor referitoare la persoana lui Sorin Mititelu, propus pentru funcția de vicepreședinte la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Concluziile investigației arată că informațiile vehiculate în spațiul public sunt distorsionate și fără nicio legătură cu realitatea.

Obișnuită să critice la greu activitatea dezastruoasă a echipei lui Nicu Marcu la șefia ASF, media n-a avut frână și, dintr-o obișnuință neprofesionistă, a sărit și pe cei propuși pentru a ocupa noile funcții de conducere în cadrul ASF, unul dintre ei fiind Sorin Mititelu, propus vicepreședinte și responsabil pe piața asigurărilor. S-a scris despre el că are dosar la DIICOT și că ASF i-a retras autorizația de funcționare firmei sale. Și cum e posibil ”ca unul dintre ăștia” să răspundă de un sector foarte încercat în ultimii ani?

Ce a descoperit Ziarul Puterea?

”Dosarul de la DIICOT”

Dosarul DIICOT la care se face referire a fost deschis în 2013 și cuprinde fapte din perioada 2012-2013, când la conducerea BCR Asigurări de Viață era Florentina Vizinteanu. În iulie 2013 au avut loc mai multe acțiuni de către DIICOT care au fost reflectate și în mass-media. A se vedea: https://www.mediafax.ro/social/targu-mures-18-persoane-intre-care-10-angajati-bcr-asigurari-de-viata-retinute-in-cazul-de-evaziune-11115882

Efect al acestor evenimente, conducerea BCR Asigurări de Viață a fost demisă până la finalul anului 2013. https://www.wall-street.ro/slideshow/Careers/159750/top-on-the-move/3/vizinteanu-a-plecat-de-la-conducerea-bcr-asigurari-de-viata-la-1-ianuarie.html?PageSpeed=noscript

Pentru gestionarea acestei situații de criză și apoi pentru reorganizarea completă a BCR Asigurări de Viață, a fost numit de către acționari (VIG și BCR) și autorizat în funcția de Președinte – Directorat BCR Asigurări de Viață, prin Decizia Autorității de Supraveghere Financiara nr. 342 din 20.02.2014, Sorin Mititelu, care pănă atunci a fost angajatul BCR – Erste Group.

Din informațiile aflate de Puterea, Sorin Mititelu nu a avut și nu are nicio legătură cu dosarul de cercetare penală inițiat de DIICOT în 2013. Nu a fost niciodată parte din acest dosar și în niciun alt dosar penal, pe parcusul întregii sale activități profesionale. Este relativ ușor de verificat situația actuală a dosarului la care se face referire printr-o solicitare către BCR Asigurări de Viață.

Firma lăsată de către ASF fără autorizație

OPTIMUS FINTECH a fost un start-up ce a avut ca obiectiv lansarea unui serviciu de consiliere financiară automatizată (robo-advisory) pentru clienții de retail din România, serviciu inovator la vremea aceea și inovator chiar și astăzi, pentru piața din România. De altfel, acest serviciu este deja unul consacrat pe piețele mai mature, precum cele din SUA și Europa de Vest.

După aproape doi ani de la înființarea societății, a fost obținută și autorizația de funcționare de la ASF pentru prestarea de servicii de intermediere financiară.

Conform informațiilor Puterea, societatea nu a folosit niciodată licența obținută, motiv pentru care nu a întregistrat niciun venit. A avut doar investiții susținute de acționari pentru realizarea platformei IT necesare livrării serviciului de consiliere financiară automatizată.

Sursa: Termene.ro

Din motive obiective,  platforma nu a putut fi finalizată în termen scurt de la obținerea autorizației de funcționare, iar ulterior a apărut și situația execepțională determinată de pandemia cunoscută. Astfel, societatea a solicitat și a obținut din partea ASF suspendarea la cerere a autorizației de funcționare în mai multe rânduri, în vederea finalizării platformei IT.

Într-un final, iarăși din motive obiective, decizia acționarilor a fost de renunțare definitivă la autorizația de funcționare. În acest sens, a fost transmisă cererea oficială către ASF, în octombrie 2022, fiind invocate o serie de motive printre care și cele reținute de ASF în actul de control realizat ca urmare a acestei solicitări transmise de către societate.

În baza cererii OPTIMUS FINTECH SA și a celor constatate, ASF a luat decizia de aprobare a cererii de suspendare la cerere, a sancționat cu “avertisment” societatea și a cerut realizarea formalităților administrative necesare de retragere a autorizatiei într-un termen de 180 de zile.

Acest proces administrativ a fost finalizat de societate până în martie 2023, când a fost emisă de către ASF, decizia de radiere din Registrul ASF a SC OPTIMUS FINTECH SA.

Puterea a aflat că societatea nu și-a început niciodată activitatea pentru care a fost autorizată și că în permanență toți cei implicați în acest proiect au acționat cu bună credință și au făcut toate demersurile necesare pentru respectare întocmai a reglementărilor în domeniu.

Se pune, astfel, întrebarea, de ce este atacat Sorin Mititelu cu atâta gălăgie în presă? Și ce grupuri de interese doresc să-și impună omul lor în fruntea ASF, în zona de asigurări? Să fie un recul al actualei conduceri Nicu Marcu? Puterea a dezvăluit în multe rânduri matrapazlâcurile acestei conduceri, însă a verificat dacă cei propuși pentru șefia ASF sunt din același aluat cu cei de azi. Până la proba contrarie, Sorin Mititelu e supus unui linșaj mediatic, fără ca omul să fie o secundă pe scaunul de vicepreședinte al Autorității.

Puterea a prezentat în exclusivitate lista finală a conducerii propuse a ASF

Într-un moment de maxim interes pentru piața financiară din România, Ziarul Puterea a prezentat în exclusivitate lista finală a conducerii propuse pentru votul Parlamentului, programat să aibă loc pe data de 18 decembrie 2023. După discuții și negocieri intense, candidații au fost selectați în funcție de experiența lor solidă în domeniul financiar și a abilităților remarcabile demonstrate în industrie. Astfel, Alexandru Petrescu este propunerea pentru funcția de Președinte al ASF, Gabriel Avrămescu pentru cea de prim-vicepreședinte, Gabriela Horga pentru cea de vicepreședinte, pe piața de capital, Dan Ștefan Armean pentru cea de vicepreședinte, sectorul sistemului de pensii private și Sorin Mititelu pentru funcția de vicepreședinte, asigurări.

Parlamentul va decide soarta acestor propuneri într-o ședință programată pe 18 decembrie 2023, începând cu ora 14:30. Votul reprezentanților camerelor reunite ale Parlamentului marchează un moment crucial pentru piața financiară din România, stabilind direcția și liderii care vor ghida ASF în perioada următoare.