Stăm bine cu investițiile în infrastructura de irigații și desecare

Publicat: 29 sept. 2023, 11:00, de Alice Gherman, în ACTUALITATE , ? cititori
Stăm bine cu investițiile în infrastructura de irigații și desecare

Programul Național de Reabilitare a Infrastructurii de Irigații și Desecare din România inițiat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) se întinde până în 2027. MADR a anunțat progresele notabile, investițiile în curs de execuție, dar și ceea ce mai este de făcut în viitor.

În condițiile modificărilor climatice din ultimii ani, asigurarea unui sistem de irigații la nivelul întregii țări este un obiectiv extrem de important pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) care, prin Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), a pus în aplicare prin HG 793/2016 Programul Național de Reabilitare a Infrastructurii de Irigații și Desecare din România. Astfel, de când a fost lansat programul, printre progresele semnificative privind dezvoltarea infrastructurii de irigații și desecarea se numără: finalizarea cu succes a 26 de obiective de investiții, care au inclus reabilitarea a 55 de stații de pompare, impermeabilizarea rețelei de canale de aducțiune si distribuție pe o lungime totală de aproximativ 300 de kilometrii și reabilitarea unui număr de 74 de construcții hidrotehnice reprezentând 4 sifoane, 47 de stăvilare și 23 de podețe rezultând astfel o suprafață irigabilă pusă la dispoziția fermierilor de 532.958 de hectare. Prin aceste lucrări de modernizare și extinderea sistemului de irigații, fermierii români pot gestiona acum mai eficient resursele de apă, ceea ce contribuie la o producție agricolă mai bună.

Printre investițiile în curs de execuție se numără 42 de obiective de investiții dintre care 16 obiective sunt prevăzute a se finaliza până la sfârșitul anului 2023. Aceste investiții vor acoperi o suprafață irigabilă pusă la dispoziția fermierilor de 671.073 de hectare, facilitând dezvoltarea fermelor și creșterea producției agricole. De asemenea, la 14 obiective de investiții s-au demarat procedurile de achiziție în vederea semnării contractelor de execuție pentru lucrările de reabilitare, și se află în curs de evaluare. Suprafața irigabilă pusă la dispoziția fermierilor în urma finalizării acestor lucrări va fi de 267.577 hectare. Termenul de începere a lucrărilor de execuție pentru aceste proiecte este stabilit pentru noiembrie 2023. Un exemplu reprezentativ în acest sens este proiectul „Canal Magistral Siret – Bărăgan”, etapa I, tronsonul de la km 0+000 la km 23+372, situat în județul Vrancea. Acesta se află în procesul de contractare pentru elaborarea serviciilor de proiectare și studiile de teren, iar expertiza tehnică a fost deja predată și avizată. Se estimează că documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI) va fi predată în noiembrie 2023, urmată de începerea executării lucrărilor în martie 2024.