Sterian (Transgaz): Este important să aducem gaze din import și să umplem depozitele pentru sezonul rece

Publicat: 28 apr. 2022, 07:45, de Viorela Pitulice, în ECONOMIE , ? cititori
Sterian (Transgaz): Este important să aducem gaze din import și să umplem depozitele pentru sezonul rece
energie gaze conducte țevi

Ion Sterian, directorul general al Transgaz, susține că importurile de gaze ale României se desfăşoară normal, în această perioadă, iar ţara noastră îşi poate asigura necesarul din producţia internă, mai ales că și consumul este mai redus. 

România trebuie, însă, să aducă gaze din import din alte surse și să reușească să-și umple depozitele pentru a-și constitui stocuri de 3,2 miliarde de metri cubi, până la începutul sezonului rece.

„Zilele trecute, în perioada de Paşti, consumul de gaze al României a fost de 13-14 milioane de metri cubi pe zi, foarte redus, iar Romgaz a fost nevoit să închidă anumite sonde şi să-şi reducă producţia, din cauza cererii mici. Pentru ziua de astăzi (miercuri – n.r.), consumul este estimat la 19,5 milioane de metri cubi”, a precizat Sterian.

Miercuri, importurile de gaze se ridicau la 3,5 milioane de metri cubi (3,2 milioane mc prin Ungaria şi 300.000 mc prin Negru Vodă), nivel similar celui din zilele trecute.

„România îşi poate asigura tot consumul de gaze din producţia internă în această perioadă. Consumul nu este mai mare de 20-21 de milioane de metri cubi pe zi, iar producţia poate ajunge la 23 de milioane de metri cubi. Important este să aducem gaze din import din alte surse pentru a umple depozitele, astfel încât la toamnă, la începutul sezonului rece, să avem în depozite 3,2 miliarde de metri cubi”, a mai spus Sterian.

În prezent, în depozitele de gaze din România sunt acum 640 de milioane de metri cubi, cu 230 de milioane de metri cubi în plus faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Salvarea noastră este conducta BRUA, care este funcţională şi ne ajută să avem securitate în aprovizionare şi să asigurăm tranzitul de gaze în regiune, inclusiv în reverse-flow (în ambele sensuri – n.r.), obţinând şi venituri din taxele de tranzit”, a arătat şeful Transgaz.

Așa cum se știe, Gazprom a anunţat, miercuri, că a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, deoarece n-au făcut plățile în ruble.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor „neprietenoase” să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.