Strategia secretă a Kremlinului: Documentul pierdut care dezvăluie viziunea lui Putin pentru o Ucraină neutră

Publicat: 03 mart. 2024, 11:25, de Vasile Bahrim, în Internațional , ? cititori
Strategia secretă a Kremlinului: Documentul pierdut care dezvăluie viziunea lui Putin pentru o Ucraină neutră

În contextul propunerilor recente ale președintelui rus Vladimir Putin privind negocieri de pace cu Ucraina, un document secret, din aprilie 2022, descoperit și analizat de The Wall Street Journal, oferă o perspectivă nouă asupra intențiilor Moscovei.

Astfel, Wall Street Journal a publicat detaliile inedite ale acordului de pace negociat de Ucraina cu Rusia, la Istanbul, în aprilie 2022.

La aproximativ șase săptămâni de la invazia Rusiei în Ucraina, negociatorii ambelor țări au elaborat, la Istanbul, un proiect de tratat de pace care ar fi transformat Ucraina într-un „stat permanent neutru”, interzicându-i să participe la alianțe militare sau să-și reconstruiască armata cu ajutor occidental, în timp ce Crimeea ar fi trebuit să rămână sub controlul de facto al Rusiei.

Documentul, de 17 pagini, care nu a fost făcut public până acum, detaliază termenii discuțiilor nereușite și tentativele Moscovei de a limita capacitatea de apărare a Ucrainei și de a menține influența rusă în regiune.

Acesta prevedea restricții asupra dimensiunii armatei ucrainene, interzicerea armelor străine pe teritoriul ucrainean și promovarea limbii ruse la paritate cu ucraineana în administrație și în instanțele de judecată.

Proiectul de tratat sugera, de asemenea, că Ucraina ar fi putut adera la Uniunea Europeană, dar ar fi fost împiedicată să se alăture alianțelor militare, precum NATO.

Documentul sublinia fricile Rusiei și arată eforturile Moscovei de a diminua sprijinul occidental pentru Kiev. Una dintre acestea se referă la Ucraina, văzută ca un soi de „anti-Rusie”, dezvoltată de Occident.

Acordul propus ar fi fost garantat de state ca SUA, Regatul Unit, China, Franța și Rusia, cu responsabilitatea de a apăra neutralitatea Ucrainei. Totuși, aceste garanții internaționale de securitate nu s-ar fi extins la Crimeea și Sevastopol.

În ciuda acestor negocieri timpurii, nu s-a ajuns la un acord din cauza crimelor de război comise de ruși și a îmbunătățirii situației militare a Ucrainei, sprijinită de Occident.

De exemplu, în martie 2022, Denis Kireev, un membru al delegației ucrainene de negocieri cu Rusia, a fost ucis de Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU), fiind suspectat de trădare, conform rapoartelor din presa ucraineană, inclusiv Pravda și Obozrevatel​​. Această acțiune extremă subliniază tensiunile interne și dificultățile cu care se confruntă Ucraina în gestionarea dialogului de pace, arătând o abordare rigidă a Kievului față de negocierile cu Rusia.

Ucraina, sub conducerea președintelui Volodimir Zelenski, a declarat că nu va începe discuții de pace până când Rusia nu-și va retrage trupele, iar opinia publică ucraineană se opune oricărui acord de pace care ar putea facilita o nouă agresiune rusă.

Putin a subliniat capacitatea Rusiei de a lovi ținte occidentale

În recentul său discurs anual, președintele rus Vladimir Putin a transmis un avertisment dur Occidentului despre riscul unui război nuclear în cazul în care trupele occidentale ar fi trimise să lupte în Ucraina. Acest avertisment vine în contextul în care discuțiile de pace între Rusia și Ucraina par să fie încă departe de o rezoluție, cu linia frontului care nu a suferit modificări semnificative în ultimul an.

Vladimir Putin și-a exprimat deschiderea pentru dialog, sugerând o posibilă încetare a ostilităților pe linia de front actuală. Totuși, istoricul negocierilor de pace și tratatelor cu Rusia indică tendința Kremlinului de a exploata aceste acorduri pentru propriul câștig, lăsând puțin loc pentru optimism în ceea ce privește o rezoluție durabilă de pace.

Erdogan vrea să împace Rusia cu Ucraina

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a oferit recent sprijinul pentru a găzdui discuțiile de pace, dar speranțele pentru o soluție pașnică în viitorul apropiat rămân slabe.

Forțele ucrainene se confruntă cu lipsuri acute de muniție și resurse, în timp ce sprijinul internațional, inclusiv finanțarea din SUA, este sub semnul întrebării.

Deocamdată, perspectivele pentru Ucraina rămân incerte. Cu obiectivele maximaliste ale Rusiei care includ schimbarea regimului la Kiev, orice acord de pace ar putea lăsa Ucraina vulnerabilă la agresiunile viitoare ale Rusiei.