Scumpirile alimentelor, a energiei și a locuințelor au adus inflația din SUA la cel mai mare nivel din ultimii 31 de ani

Majorările continue ale prețurilor, în special cele ale alimentelor, energiei și locuințelor, au crescut inflația din Statele Unite ale Americii la cel mai înalt nivel înregistrat din 1990 până în prezent.

Preţurile de consum în Statele Unite ale Americii au continuat să crească în octombrie, americanii confruntându-se cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din 1990 şi până în prezent, în urma majorării costurilor alimentelor, energiei şi locuinţelor,

În octombrie, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a urcat cu 0,6% faţă de septembrie şi cu 4,6% faţă de octombrie 2020, informează Reuters. Comparativ cu octombrie 2020, indicele preţurilor de consum a urcat cu 6,2%, cel mai semnificativ avans din noiembrie 1990. De asemenea, luna trecută indicele preţurilor de consum (IPC) a crescut cu 0,9%, după o expansiune de 0,4% în septembrie, a anunţat miercuri Departamentul american al Comerţului.

Scumpiri de 30% ale bunurilor de consum

În ultimul an, costurile cu energia au crescut cu 30%, iar autorităţile se aşteaptă ca în această iarnă americanii să plătească cu 30% mai mult pentru gazele naturale şi cu 43% mai mult pentru păcură.

Totuşi, economiştii încă se aşteaptă la încetinirea ratei inflaţiei după rezolvarea problemelor din lanţul de aprovizionare.

Presiunile inflaţioniste afectează şi piaţa muncii, lipsa acută de angajaţi ducând la majorarea salariilor.

La finalul lui august erau 10,4 milioane de locuri de muncă vacante în SUA, un număr record. De la începutul pandemiei aproximativ cinci milioane de americani au părăsit piaţa forţei de muncă.

“Sunt din ce în ce mai multe dovezi că presiunile inflaţioniste se extind, ceea ce indică faptul că inflaţia va rămâne ridicată mai mult timp decât se aşteaptă oficialii Rezervei Federale a SUA (Fed)”, a apreciat Andrew Hunter, economist la Capital Economics.

Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale a SUA, a dat asigurări în mod repetat că inflaţia mai ridicată va fi tranzitorie.

Și țara noastră a înregistrat, în luna octombrie o inflație de 7,9%, pe fondul majorării prețurilor din ultima jumătate de an.

1 COMENTARIU

  1. Când mulți americani se confruntă cu evacuarea și familiile flămând , de ce SUA este singura națiune care nu oferă asistență cetățenilor care au nevoie?
    America cheltuiește prea mult pe armată, în valoare de 750 de miliarde de dolari pe an. Banii ar putea fi folosiți pentru a reconstrui națiunea distrusă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...