Avertisment al Agenției Naționale Antidrog! Substanțele interzise, camuflate în jeleuri sau gumă de mestecat

Publicat: 02 mart. 2024, 19:23, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
Avertisment al Agenției Naționale Antidrog! Substanțele interzise,  camuflate în jeleuri sau gumă de mestecat

În ultima perioadă au apărut noi forme sub care substanțe psihotrope sunt distribuite astfel încât să înșele vigilența celor care le combat. Multe dintre ele sunt disponibile chiar și pe internet.

Numeroase substanțe periculoase ajung la îndemâna copiilor, a avertizat, într-o emisiune televizată, Ramona Davija, directorul Agenției Naționale Antidrog. „Toată lumea care crede că vorbind de acest flagel al drogurilor, ne referim doar la drogurile clasice, ilegale, dar în realitate există pericole și în jurul nostru, în articole comercializate atât online, cât și în viața reală, și unele dintre ele nu sunt deloc inofensive”, a spus ea.

          E vorba despre plasturi cu nicotină sau alte substanțe, jeleuri sau gumă de mestecat „asezonate” cu diverse ingrediente cu efecte asupra psihicului tinerilor. Mare parte dintre acestea pot fi comandate pe internet, astfel încât identitatea și, mai ales, vârsta cumpărătorului nu sunt verificate.

          „Recomandarea noastră este ca fiecare părinte să comunice sincer cu copilul lui, indiferent de vârstă. Astfel, când copilul este în pragul adolescenței și încearcă diverse produse, care poate nu par periculoase la prima privire, copilul să vină să vorbească cu părintele despre ce a descoperit pentru că aceste informații sunt obținute de pe internet sau din grupurile de prieteni și atunci e bine să ne învățăm copilul că informațiile se verifică împreună cu un adult, un adult în care are încredere”, a mai arătat Ramona Davija.

          În lipsa unui sprijin din partea unui adult, de multe ori copiii ajung să devină victime ale traficanților. Aceștia urmăresc atragerea de noi consumatori, astfel încât să poată obține avantaje cât mai mari. În general, atragerea noilor consumatori se face prin oferirea de droguri „ușoare”, dar care crează dependența și impulsul de a consuma substanțe din ce în ce mai puternice. Acest lucru se face, adesea, în mod gratuit sau la prețuri modice. Odată instituită dependența, traficanții  încep să ceară plata pentru drogurile furnizate. Așa se ajunge, de cele mai multe ori, de la prăjiturele cu ulei de canabis la joint-uri.