Superstiții despre bradul de Crăciun. Cine a împodobit primul brăduț în România

Publicat: 24 dec. 2022, 16:30, de Aura Bănescu, în LIFESTYLE , ? cititori
Superstiții despre bradul de Crăciun. Cine a împodobit primul brăduț în România

Bradul de Crăciun este unul dintre simbolurile iernii, adorat de copii, dar și de adulți! Există o serie de superstiții legate de bradul de Crăciun și câteva povești interesante legate de acest „copac al vieții”, pe care toți în avem în casă în perioada Sărbătorilor de iarnă.

Ce semnifică bradul de Crăciun

Împodobirea bradului de Crăciun este așteptată cu nerăbdare de cei mici pentru că ea precede venirea lui Moș Crăciun, încărcat cu daruri. Însă, brăduțul plin cu globulețe și luminițe colorate are o semnificație mai profundă.

Se spune despre brad că este un pom al vieții datorită faptului că el rămâne verde tot timpul, simbolizându-l, astfel, pe Hristos, veșnic viu.

Steaua din vârful bradului de Crăciun este un simbol al stelei care i-a călăuzit pe magi până la Betleem. Despre această stea se spune că aduce noroc și duce la îndeplinire dorințele, iar ea trebuie pusă în vârful bradului de cel mai mic locuitor al casei.

Citește și: Sindromul bradului de Crăciun: Simptome și recomandări pentru a preveni această alergie

Pe lângă bradul de Crăciun, punem pe uși și coronițe de Crăciun, care simbolizează sănătate și noroc, iar forma rotundă a acestora reprezintă veșnicia dragostei care nu piere niciodată.

Când a fost împodobit prima dată bradul de Crăciun

Nu se știe exact când a fost împodobit prima și prima dată un brad de Crăciun, dar se bănuiește că pomul de Crăciun ar fi apărut pentru prima dată la popoarele germanice, iar cu timpul acest obicei a intrat și în tradiția creștină.

În România bradul de Crăciun a fost împodobit pentru prima dată în palatul regelui Carol I de Hohenzollern, în anul 1866, iar de atunci românii au preluat această tradiție, potrivit traditii-superstitii.ro.

Bradul de Crăciun era împodobit, la început, cu fructe, flori de hârtie sau biscuiți. În timp, s-a trecut la ornarea acestuia cu fel si fel de minunății, printre care: globulețele de sticlă, beteală, bomboanele de ciocolată, instalațiile luminoase.

Superstiții despre bradul de Crăciun

Adevărat sau nu, se spune că dacă împodobești bradul înainte de Ajunul Crăciunului, atragi ghinion.

Se mai spune, de asemenea, că bradul trebuie împodobit numai după ce copiii merg la culcare, deși în zilele noastre se obișnuiește ca la această activitate frumoasă să participe toată familia.

Potrivit unei superstiții de demult, dacă bradul de Crăciun nu este împodobit într-o locuință, este împiedicată sosirea primăverii și ghinioanele sau duhurile malefice încep să o bântuie.

Citește și: Cât costă bradul de Crăciun, anul acesta

Se crede că pomul de Crăciun nu trebuie să fie aruncat pe afară, la gunoi, pentru a nu atrage spiritele rele, fiind indicat mai degrabă să fie ars.

Unii pretind că este bine să-l păstrezi în locuință numai până pe 31 decembrie, ziua Ajunului Anului Nou, înainte ca clopotele bisericilor să anunțe miezul nopții. În caz contrar, riști ca toate poverile și ghinioanele din anul trecut să te însoțească și în noul an.