Testul de sânge care poate ”revoluționa” detectarea bolii Alzheimer

Publicat: 24 ian. 2024, 07:13, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Testul de sânge care poate ”revoluționa” detectarea bolii Alzheimer
foto: e-medicina.md

Testul de sânge conceput de dr. Nicolas Ashton și colegii lui de la  Universitatea Goteborg ar putea să detecteze maladia Alzheimer. Rezultatele studiului au fost publicate în revista americană Jama Neurology.

Mai puțin dureros și invaziv ca puncțiile lombare folosite în prezent, acest nou tip de depistare ar putea ”revoluționa” diagnosticul acestei boli, spun experții.

În acest studiu, realizat pe un grup de 786 de persoane, cercetătorii au  folosit testul ALZpath p-tau217 pentru a identifica trei grupe de indivizi: pacienți susceptibili, mediu susceptibili și puțin susceptibili de a fi afectați de maladia Alzheimer, informează Sky News.

Proteina p-tau217 este un marker al modificărilor bioloice care se produc în creier în cazul maladiei Alzheimer. Potrivit experților, măsurarea nivelului proteinei p-tau217 din sânge ar putea să fie eficace în detectarea semnelor bolii.  

”Acest studiu este un pas în direcția bună, deoarece arată că testele de sânge pot fi la fel de precise ca testele mai invazive și mai scumpe”, spune dr. Richard Oakley, directorul adjunct de cercetare și inovare al Societății ALzhimer, citat de Sky News.

În prezent, singurul mod de a demonstra că o persoană prezintă o acumulare de proteine în creier este puncția lombară sau un PET scan de amiloid.
”Dar acest studiu sugerează că măsurarea nivelului proteinei p-tau217 din sânge ar putea fi la fel de precisă  ca puncțiile lombare”, explică dr. Sheona Scales, directoare de cercetare la Alzheimer’s Research în The Guardian.