Tot mai mulți tineri și copii se îmbolnăvesc de cancer. Explicațiile oncologului Georgiana Moise

Medicii de la Ambulatoriul de Oncologie al Spitalului Județean Timișoara se confruntă cu o realitate dramatică: a scăzut vârsta pacienților cu neoplasme până la 22 de ani și a crescut numărul consultațiilor oncologice. Astfel, la acest ambulatoriu, s-a ajuns 1.100 consultații oncologice, o creștere cu 30% față de anul precedent.

Medicul oncolog Georgiana Moise de la Spitalul Clinic Județean Timișoara subliniază că ”majoritatea sunt afecțiuni oncologice digestive (colon-rect, intestin subțire, pancreas, stomac), apoi urmează cele mamare și pulmonare”.

Din păcate, în ultima perioadă, oncologii sunt în situația de a anunța mai multe diagnostice de cancer.

„Sunt zilnic trei-patru pacienţi noi la cabinet, care primesc o veste proastă. Sunt afectaţi pacientul, familia, cercul de prieteni, colegii de serviciu şi, deopotrivă, medicul oncolog. Pacienţii cu boală oncologică au nevoie de suport, de prioritate la toate serviciile medicale, au nevoie de înţelegere şi acceptare. Frica de a începe chimioterapia e foarte mare. Se nasc tulburări psiho-somatice, anxietate, depresii chiar”, spune medicul Georgiana Moise.

Cancerul se vindecă mai repede pe un fond psihic bun

Drama este și mai mare deoarece crește numărul tinerilor care se confruntă cu acest diagnostic.

”Boala se vindecă pe fondul unui psihic bun. Un stil de viaţă moderat, cu măsură bună în toate, tratamentul urmat corect şi colaborarea cu un medic psihiatru cu competenţă în psihologie. Pentru că a scăzut mult vârsta de îmbolnăvire în oncologie, tinerii, de pildă, au mare nevoie de dialogul cu un psihiatru. Un diagnostic de boală oncologică te zdruncină”, explică oncologul.

Citește și Shannen Doherty, afectată de cancer, anunță că „Nu sunt pregătită să plec!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...