Tuberculoza multidrogrezistentă, o problemă sensibilă în România, spune ministrul Rafila

Publicat: 23 mart. 2024, 23:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Tuberculoza multidrogrezistentă, o problemă sensibilă în România,  spune ministrul Rafila

Tuberculoza multidrogrezistentă este o problemă sensibilă, care preocupă autoritățile din România, OMS și Comisia Europeană, Ministerul Sănătății străduindu-se să asigure medicația și complianța la tratament, afirmă ministrul Rafila.

”Problema tuberculozei multidrogrezistentă, care preocupă deopotrivă autorităţile din România, OMS, Comisia Europeană, rămâne o problemă sensibilă şi facem tot ceea ce ţine de noi ca să asigurăm o medicaţie şi complianţa la tratament a pacienţilor”, a precizat ministrul Rafila, în conferința de presă găzduită de Institutul ”Marius Nasta”, cu ocazia Zilei Mondiale de luptă contra tuberculozei.  

În legătură cu tuberculoza, ministrul Rafila a subliniat că este un ”subiect de sănătate publică” în țara noastră.

Ministrul Sănătății a subliniat că incidenţa tuberculozei în țara noastră este mult mai mare decât în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, 50 la 100.000 de locuitori, şi afectează comunităţile defavorizate.

Tuberculoza rămâne un subiect de sănătate publică pe agendă în România şi, chiar dacă după o perioadă de scădere constantă începând cu anul 2004 a incidenţei tuberculozei, când eram pe la 140, dacă nu mă înşel, şi am ajuns undeva în jur de 50 în ultimii ani, aparent numărul de cazuri creşte. Sigur acestea sunt valorile, creşterea este lentă. Sunt convins că acest lucru este şi ca urmare al pandemiei care a dus la reducerea activităţilor legate de diagnosticul tuberculozei şi este rebound, care nu este neobişnuit, mai ales că nu este o creştere dramatică”.

Ce este tuberculoza multidrogrezistentă

Tuberculoza multidrogrezistentă  (TB-MDR) este o formă de tuberculoză, provocată de micobacterii care au devenit rezistente la cele mai eficiente medicamente antituberculoase. Bacteriile TB-MDR sunt eliminate în același fel în aerul înconjurator: prin tuse sau strănut.  În cazul în care contactul cu bolnavul este îndelungat, camera în care acesta locuiește nu este  aerisită corespunzător, cantitatea de bacili din aer este atât de mare, încât sunt inhalați de toate persoanele prezente în acel spațiu. Aceasta este principala forma de transmitere.

TB-MDR poate afecta persoane de toate vârstele, dar este mai periculoasă în cazul copiilor și adulților cu un organism slăbit (alimentație dezechilibrată, frecvente infecții respiratorii, cu HIV, diabet zaharat, ulcer etc).

În caz de TB-MDR, tratamentul este mult mai lung, mai scump și mai dificil de tolerat. Una din cauzele TB-MDR este întreruperea tratamentului antituberculos. Diagnosticul de TB-MDR este complex și pacienții trebuie monitorizați riguros.