Un ingredient – altul decât zahărul – care mărește riscul de diabet cu 39%

Publicat: 08 nov. 2023, 17:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Un ingredient – altul decât zahărul – care mărește riscul de diabet cu 39%

Un nou studiu, publicat la 1 noiembrie a.c., în Mayo Clinic Proceedings, arată că persoanele care fac abuz de sare își măresc în mod considerabil riscul de a face diabet de tip 2.

Știm că trebuie redus consumul de sare pentru a micșora riscul de boli cardiovasculare și de hipertensiune.

Acest studiu arată, în premieră, că solnița trebuie să dispară de pe masă pentru a preveni apariția diabetului de tip 2, a declarat autorul principal al studiului, dr. Lu Qi, într-un comunicat al Universității Tulane (SUA).

Studiul a monitorizat 400.000 de adulți timp de 12 ani. În acești ani, au fost semnalate peste 13.000 de cazuri de diabet de tip 2. De asemenea, cercetătorii au descoperit că participanții la acest studiu, care adăugau sare în alimente, aveau un risc mai mare de a face diabet de tip 2, comparativ cu cei care nu aveau acest obicei. Iată și câteva procente privind riscul de diabet de tip 2:

  • 13% pentru cei care adăugau sare ”uneori”;
  • 20% pentru cei care adăugau sare ”frecvent”;
  • 39% pentru cei care adăugau sare ”permanent”.

Cercetătorii nu au stabilit cu exactitate de ce consumul de sare este asociat cu un risc mărit de diabet de tip 2. Ei cred că sarea ar putea să stimuleze unele persoane să mănânce porții mai mari, ceea ce ar favoriza apariția unor factori de risc cum sunt obezitatea și inflamația.

O linguriță rasă

Organizația Mondială a Sănătății recomandă, în cazul adultului, 5 grame de sare zilnic. Această cantitate înseamnă o linguriță de sare, rasă.

Rezultatele studiului sugerează că este importantă respectarea acestei cantități pentru a preveni diabetul de tip 2, dar și riscurile de hipertensiune, o boală cronică responsabilă frecvent de infarct și accident vascular cerebral.

Pentru a respecta indicația OMS privind cantitatea de sare consumată zilnic, trebuie să fiți atenți și la ”sarea ascunsă” din multe alimente ultraprocesate.

Care sunt semnele un consum mare de sare

Depășirea ocazională a consumului de sare nu prezintă riscuri asupra sănătății. Dacă consumul de sare devine un obicei zilnic, atunci el poate fi periculos. Iată semne care indică un consum excesiv de sare:

  • Setea. Sarea reține apa în corp, ceea ce declanșează senzația de sete crescută. Și, în consecință, apare frecvent nevoia de a urina.
  • Picioarele și mâinile umflate. Acest semn este cauzat de acumularea de sodiu în corp, care provoacă retenția de apă. Acest fenomen este mai frecvent în cazul persoanelor sedentare sau care stau mult așezate.
  • Dureri de cap. Sarea favorizează deshidratarea care poate provoca dureri de cap. Evident, pentru a scăpa de aceste dureri trebuie să reduceți cantitatea de sare și să creșteți consumul de apă.