Unde se află județul ”asistaților social”? Peste trei sferturi din populație nu muncește

Publicat: 19 feb. 2024, 12:20, de Mariana Olteanu, în SOCIAL , ? cititori
Unde se află județul ”asistaților social”? Peste trei sferturi din populație nu muncește

Un județ din România se poate ”lăuda” cu faptul că majoritatea populației nu are niciun fel de venit în afară de sprijinul de la stat. Este vorba, mai exact, de județul Botoșani, unde mai bine de trei sferturi din populație nu muncește deși este aptă de muncă, iar jumătate dintre aceștia nu apar în evidențe.

Titlul primit de către Botașani este un lucru surprinzător, mai ales, în contextul în care acesta este un județ cu mari perspective economice din punct de vedere agricol, piscicol, turistic și industrial. Mai mult, agenții economici de toate tipurile din Botoșani găsesc cu greu angajați, fiind nevoiți de multe ori să apeleze la muncitori asiatici.

În această regiune până și ciobanii sunt o raritate. Cauza principală ar fi faptul că majoritatea populației nu e aptă de muncă. Din cei rămași în putere, aproximativ 40% nu apar în evidențele statului român nici măcar ca șomeri, ci pur și simplu ca oameni fără venit.

Datele arată că, Botoșani are aproximativ 380.000 de locuitori. Dintre aceștia, doar aproximativ 110.000 reprezintă numărul populației apte de muncă, iar dintre acești 110.000, aproximativ 40.000 nu au loc de muncă.

„Sunt patru milioane de români plecați. Și mulți tineri, mulți calificați. Și mulți nu se mai întorc. Este o problemă, evident! Oferim salarii bunem dar nici în aceste condiții nu găsim oameni pentru anumite activități, operațiuni etc”, a spus Valeriu Iftime, unul dintre cei mai puternici investitori botoșăneni.