Vecinii noștri, condamnații. Povești penale în penitenciarul dintre blocuri!

Publicat: 26 iul. 2023, 14:08, de Vlad Stefan Orjan, în Exclusive , ? cititori
Vecinii noștri, condamnații. Povești penale în penitenciarul dintre blocuri!

Un bărbat în pantaloni scurți intră prin poarta unei închisori. Este relaxat, ca un om ce-și continuă o rutină zilnică. Intră în clădirea condamnaților de parcă aceasta ar fi magazinul de la colț, unde își fac resturile de piață cei de la blocurile din zonă. O fi în vizită la un prizonier sau gata să-și înceapă tura, în rândul angajaților de aici. Nu știm, dar ne place să ne imaginăm răspunsul.

Suntem la Penitenciarul Tulcea, un centru de detenție înconjurat de blocuri și oameni liberi care trăiesc în ele. Ei îi privesc pe cei închiși, de după jaluzele sau din balcoane. Tot unii dintre ei însă le pot deveni și complici și chiar viitori colegi de celulă. Cum? Vă povestim imediat.

Penitenciarul Tulcea.

De curând, Penitenciarul Tulcea a fost machiat cu un var nou și poze supradimensionate redate pe pereți. Ele arată fire din istoria zonei. Parte din istorie, din cea recentă ce-i drept sunt și legăturile de prietenie dintre vecinii condamnați și cei liberi, de la bloc.

Așa cum arătau procurorii încă din 2018, unii dintre deținuți reușeau să intre în celule cu telefoanele mobile și primeau internet de la tulcenii din imediata apropiere a penitenciarului. Aceștia activau Wi-Fi-ul și așa condamnații se reconectau la lumea de dinafară. Însă, nu o făceau ca să dea un search pe Google după cărți pe care nu le au fizic în față, ci ca să-i escrocheze pe cei care încă nu aflaseră cum funcționează Metoda Accidentul.

Penitenciarul Tulcea.
Penitenciarul Tulcea și blocurile din apropiere.

Cum de la vecinii liberi nu cereau căni cu zahăr sau cafea, ci conexiune celulară, își puteau activa Whatsapp-ul. Își făceau grupuri cu mai multe numere de telefon și astfel reușeau să coordoneze rețelele de săgeți, executanți, soldați care să pună în aplicare Metoda Accidentul.

Imagine cu scop ilustrativ.

Să ne reamintim ce înseamnă această metodă: Atunci când o persoană de obicei bătrână este anunțată că fiul, fiica, nepotul sau nepoata a fost victima unui accident de circulație. După asta află că ruda, membrul familiei are nevoie de bani pentru o operație. Asta sau respectiva rudă a produs un accident și acum trebuie să plătească victimei despăgubiri. În momentul în care persoana apelată arată că a căzut plasă scenariului șablon, capul operațiunii trimite un soldat din grupul whatsapp la casa bătrânului sau bătrânei, ca să ia banii.

Operațiune a Poliției. Imagini cu scop ilustrativ. Sursa: Poliția Română.

Iată ce au descoperit polițiștii după doar una dintre deschinderile de la Penitenciarul Tulcea:

 „Unul dintre cei încarcerați ar fi contactat telefonic o femeie, de 71 de ani, din Craiova și, sub pretextul că fiica sa ar fi suferit un accident, ar fi determinat-o să îi dea 5.500 de euro și 10.000 de lei femeii cercetate, care ar fi ridicat banii de la locuința victimei.

Imagine cu scop ilustrativ.

De asemenea, una dintre persoanele încarcerate ar fi contactat telefonic, la data de 7 aprilie a.c., o altă femeie, de 65 de ani, din Craiova și s-ar fi recomandat a fi medic chirurg care urma să opereze o cunoştinţă de-a victimei, la o clinică privată din Bucureşti. Cel în cauză ar fi determinat-o să-i dea 15.000 de lei femeii cercetate, care i-ar fi ridicat de la domiciliul victimei.

În urma percheziţiei, din locuința femeii în cauză au fost ridicați 25.900 de lei, documente de transfer bancar către persoanele încarcerate sau către rude și prieteni ai acestora, 4 telefoane mobile, 4 cartele telefonice și obiecte de vestimentație folosite la comiterea faptelor.

De asemenea, în urma perchezițiilor din penitenciar, au fost ridicate 2 telefoane mobile, două cartele telefonice, precum și alte 6 telefoane mobile ce fuseseră depistate și ridicate anterior de personalul penitenciarului de la deținuți.sunt informațiile trimise de Poliția Română, după perchezițiile din 2018.

Dacă un deținut de la Penitenciarul Tulcea citește acest articol acum, probabil are o conexiune decentă la internet. O fi datorită unui vecin darnic de la blocurile din apropiere? Aceasta este o întrebare la care poate să răspundă fie un operator de la furnizorii de internet, ori un procuror, în cel mai nefericit caz, pentru prizonerii cazați în acest loc, conform observatorconstanta.ro.