Venitul părinților este evaluat de școală la începutul anului școlar

Publicat: 14 sept. 2023, 17:00, de Daria Diaconeasa, în ESENȚIAL , ? cititori
Venitul părinților este evaluat de școală la începutul anului școlar

Înainte ca elevii să primească bursă socială, unitățile de învățământ vor întreba la ANAF cât câștigă familiile școlarilor.

Anterior, părinții erau obligați să aducă la școală o adeverință de la ANAF, la începutul fiecărui an școlar, din care să rezulte că veniturile familiei sunt mici și elevul avea dreptul la bursa socială.

Oficialii au schimbat, în cele din urmă, procedurile, ușurând bătăile de cap birocratice pentru părinți. Începând cu acest an școlar, administratorii școlii vor fi obligați să obțină informații despre veniturile părinților de la autoritățile financiare.

O bursă socială de 300 de lei pe lună se acordă elevilor din familii al căror venit pe membru nu depășește 50% din salariul minim net, sau puțin peste 1.000 de lei. Venitul neimpozabil, cum ar fi alocațiile pentru copii, nu este luat în considerare.

În continuare, România este pe primul loc în Europa la rata abandonului școlar. 16% dintre copii renunță la școală, în timp ce media europeană este de 10%.

În același timp, 22% dintre elevii români abandonează liceul, față de o medie de 14% în alte țări europene.

Oficialii români nu se îngrijorează de aceste statistici, în condițiile în care au alocat doar 2.7% din PIB pentru Educație. Celelalte țări alocă aproape dublu: 5.1%.