Reguli de circulație în Turcia. Ce trebuie să știe șoferii care ajung aici

Publicat: 23 oct. 2022, 16:01, de Vlad Stefan Orjan, în Travel , ? cititori
Reguli de circulație în Turcia. Ce trebuie să știe șoferii care ajung aici

În calitate de turist care călătorește în orice țară străină, ar trebui să cunoașteți regulile de bază și reglementările de conducere dacă intenționați să conduceți atunci când călătoriți. Acest lucru va evita posibilitatea de a fi oprit de către autoritățile locale care pot pune amenzi și penalități în timpul călătoriei dumneavoastră. Majoritatea țărilor au ai mult sau mai puțin aceleași reguli și reglementări rutiere.

Cu toate acestea, puteți afla cu ușurință legile lor rutiere care vă pot face în mod semnificativ călătoria mai ușor de gestionat. Din acest motiv, atunci când vă aflați în această țară, este necesar să insuflați în mintea dvs. legile principale de viață și conducere din Turcia.

Drumul spre Turcia prin Bulgaria. Taxe de drum și alte detalii

Dacă intenționați să călătoriți spre o destinație din Turcia cu mașina, aproape inevitabile vei traversa teritoriul Bulgariei. Cel mai comun punct de trecere de frontieră din România către Bulgaria este Giurgiu – Ruse, unde vei avea de achitat o taxă infimă de 3 euro/pe sens, pentru trecerea pe pod.

Pe de altă parte, e posibil să intri în Bulgaria și prin alte puncte de trecere a frontierei, în funcție de zona României din care alegi să pleci. Poți trece pe la Calafat – Vidin, dacă vii spre exemplu dinspre Craiova sau poți trece pe la punctul de trecere al graniței de la  Negru Vodă – Kardam, dacă pleci din zona Constanței.

Având în vedere că vei circula pe drumurile publice din această țară va trebui să cumperi și vignetă din Bulgaria. Acesta te va costa 15 leva pe săptămână sau 30 leva pe o lună, dacă perioada șederii în Turcia va depăși cele 7 zile și vei fi nevoit să te întorci prin Bulgaria.

Drumul spre Turcia prin Bulgaria este recomandat să fie făcut pe timp de zi, iar regulile de circulație trebuie respectate pentru a evita amenzile destul de piperate.

Cel mai tranzitat punct de trecere al frontierei către Turcia este Lesovo – Hamzabeyli.

Semnele de viraj la o intersecție

Pe parcursul traseului din Turcia veți întâlni multe sensuri giratorii la multe intersecții, care uneori sunt controlate de semafoare și alteori nu. Spre deosebire de America de Nord și Europa, traficul în sensurile giratorii nu are prioritate. Utilizatorii drumurilor care intră în sensurile giratorii au drept de trecere. Dacă intenționați să virați la stânga, ar trebui să vă aflați pe banda din stânga sau din mijloc înainte de a vira.

Dacă mergeți într-o direcție dreaptă sau intenționați să virați la dreapta, cel mai bine este să conduceți pe dreapta. Se acordă prioritate pietonilor și bicicliștilor care traversează piste de biciclete sau trotuare în Turcia.

Turcia, taxe pentru poduri și autostrăzi

Taxele pentru poduri și autostrăzi se plătesc în Turcia numai în mod automat, prin intermediul a două sisteme, numite OGS și HGS. Cel mai ușor de utilizat este HGS, care constă într-un timbru autocolant care este citit de către porțile de taxare special marcate.

Timbrul HGS poate fi achiziționat de la orice oficiu poștal de pe teritoriul Turciei (PTT) în schimbul sumei minime de 35TL, conținând un credit de 30 TL. În situația în care nu aveți posibilitatea de a achiziționa un astfel de timbru autocolant în momentul intrării pe autostradă, aveți la dispoziție un termen de 7 zile pentru a achiziționa unul, contravaloarea taxei fiind debitată automat.

Pentru a vizualiza contul dumneavoastră și situația plăţilor, puteți accesa site-ul hgsmusteri.ptt.gov.tr sau nr. de telefon 4441788.

În situația în care doriți să contestați primirea unei amenzi sau efectuarea plăților, va trebui să completați formularul “OTOYOL GİRİŞ PLAZASI DÜZELTME FORMU” și să îl transmiteți la adresa de e-mail hgs@ptt.gov.tr.

Este posibil ca, la ieșirea din Turcia să fie nevoie să achitați eventuale taxe de drum, de autostrăzi sau amenzi de circulație pe care nu le-ați plătit în perioada șederii în Turcia.

Permisului românesc este valabil în Turcia

Permisul de conducere auto emis de autoritățile române este valabil în Turcia.

Pentru perioade mai lungi de ședere este necesară deținerea unui permis de conducere internațional.

Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului

În Turcia, utilizarea dispozitivelor de detectare a radarelor și a aparatelor antiradar este interzisă și este considerată contravenție, fiind pedepsită cu amenzi substanțiale și confiscarea aparatului.

Informații pentru cazurile de accident de circulație

În caz de accident ușor/cu răniți, autovehiculul nu va fi mișcat din loc până la sosirea organelor de poliție. Pentru accidentele care au loc în afara orașelor competența revine Jandarmeriei.

În caz de accident soldat cu deces, conducătorii auto implicați sunt reținuţi până la data stabilirii vinovăției de către autoritățile judiciare.

Este necesară solicitarea unei copii a raportului constatator întocmit de poliție.

În situația în care autovehiculul este imobilizat pentru un timp mai îndelungat, înainte să părăsiți teritoriul Turciei este necesar să se solicite de la autoritatea vamală anularea sau suspendarea înregistrării autovehiculului pe numele dumneavoastră, în urma căreia v-a fost aplicată și o viză specială în pașaport (la intrarea în Turcia). În urma acestui demers este necesar a vi se elibera un document care să vă permită părăsirea teritoriului Turciei, fără autovehiculul respectiv.

Poți citi și restul articolelor despre legislația rutieră din Franța, Grecia, Ungaria, Bulgaria, Germania, Austria, Spania, Italia, Anglia și Suedia.