Cîţu ştie! Ponta şi Tudose l-ar fi numit pe boss-ul Transgaz ca sã finanţeze Pro România din banii BRUA

Publicat: 14 iul. 2023, 17:49, de Ovidiu Zară, în News , ? cititori
Cîţu ştie! Ponta şi Tudose l-ar fi numit pe boss-ul Transgaz ca sã finanţeze Pro România din banii BRUA

Acuzaţii grave la adresa lui Victor Ponta, Mihai Tudose şi a şefului TRANSGAZ, Ion Sterian.

Puterea a intrat în posesia unui document înregistrat la Guvern, în mandatul ex-premierului Florin Cîţu, conform cãruia Ponta şi Tudose l-ar fi numit pe Sterian la şefia TRANSGAZ pentru a utiliza politic resursele financiare ale companiei în beneficiul PRO ROMANIA. Documentul a rãmas rãtãcit prin sertare, astfel cã nicio autoritate n-a fost interesatã sã vadã dacã cele menţionate, de o gravitate extraordinarã, se confirmã sau nu.

Documentul, catalogat „strict confidenţial” şi înregistrat la Guvernul României în data de 12 mai 2022 de cãtre SC Romanian Global Projects SRL sub nr. 879, aduce grave acuzaţii de corupţie fostului prim-ministru, Victor Ponta, fostului sãu coleg din PRO ROMÂNIA, fostul vicepremier şi actual europarlamentar, Mihai Tudose, dar şi actualului director general al TRANSGAZ SA, Ion Sterian.

Având în vedere conexiunile existente la nivelul conducerii SNT Transgaz SA – Mediaș, județul Sibiu, în perioada 2017 2021, când în funcția de director general a fost instalat Dl. Ioan Sterian, de tandemul Victor Ponta Mihai Tudose, cu destinația precisă de alimenta cu bani negri de la terți mașinăria politica celor doi demnitari (prin PRO ROMÂNIA), în total cu suma deloc neglijabilă de minim 10.000.000 de euro provenită din umflarea și dublarea de vizelor la contractele de lucrări (proiectul European BRUA – conductele de transport spre Europa) unele făcute prin încredințare directă. (Exemplificăm două firme furnizoare de bani INSPET SA Ploiești, CIS GAZ și IRIG SA București însă lista e mai mare)”, se menţioneazã în documentul „strict confidenţial” semnat de preşedintele SC Romanian Global Projects SRL, T.C. Oprea.

De o gravitate extraordinarã este şi sublinierea din document conform cãreia „echipa detractoare de la conducerea societății avea în vedere chiar intrarea în insolvență a acesteia, fapt ce nu poate fi tolerat într-un sistem național de transport gaze naturale ca parte din componenta strategică a țării noastre ca prelungire în zona europeană”.

Din acest motiv, preşedintele SC Romanian Global Projects SRL îi cerea imperativ fostului premier Florin Cîţu demiterea de la conducerea TRANSGAZ SA a directorului Ion Sterian şi a echipei sale de consilieri, compusã din generali în rezervã: „Considerăm că DOMNUL ION STERIAN – DIRECTORUL GENERAL AL TRANSGAZ SA și a depășit atribuțiile legale el și echipa sa de generali în rezervă (consilieri personali) trebuie demişi înainte de încheierea mandatului oficial (aprilie 2021)”.

La fel de interesant este şi faptul cã documentul menţionat conţine suspiciuni rezonabile care pot conduce la ideea existenţei unor interese economice ale SC Romanian Global Projects SRL şi ale unei companii americane, ţinând cont de faptul cã respectiva companie îi cerea imperativ ex-premierului Florin Cîţu numirea la conducerea TRANSGAZ SA a unui anume BOARIU TUDOR GABRIEL, personaj prezentat ca fiind „un om tânãr, excelent profesionist (…) persoana agreatã de cel mai mare consorţiu din lume (EXXON MOBIL) pentru extragerea şi transportul criohidraţilor din Marea Neagrã spre Europa cu o investiţie de 5.000.000.000 USD în perioada 2021-2025”.

Boss-ul gazelor din România, de neclintit

Interesant este cã în ciuda acuzaţiilor extrem de grave, Ion Sterian – subinginer de petrol şi gaze, a rãmas nemişcat de la conducerea TRANSGAZ SA din 21 iulie 2017. De subliniat cã Ion Sterian este brãilean, la fel ca şi fostul vicepremier Mihai Tudose. De altfel, acesta din urmã este cel care din fotoliul de ministru al Economiei în guvernul Ponta a fost cel care în 2017 l-a numit pe Ion Sterian în funcția de director general și membru în CA al TRANSGAZ SA.

Aşa dupã cum relata chiar ziarul Puterea în februarie a.c., într-un articol exploziv, Ion Sterian a rãmas la directorului general al monopolului transportului național de gaze, indiferent de guvernele care s-au perindat pe la Palatul Victoria, graţie asocierii cu o ”camarilă” de generali în rezervã provenită din serviciile secrete şi cu o încrengãturã de membri ai familiilor unor politicieni.

Astfel, o datã cu numirea lui Ion Sterian la şefia Transgaz, în companie au fost angajaţi generali în rezervã provenind din SRI sau MAI, dar şi soţi sau soţii ale unor politicieni (Daniela Motreanu – soţia liberalului Dan Motreanu; Ayten Gerea – soția deputatului ALDE și fost ministru al Energiei, Andrei Gerea; Nicoleta Nicolicea – soția ex-deputatului PSD, Eugen Nicolicea; Elena Laura Chițoiu – fosta soție a ex-liderului ALDE, și fost ministru al Economiei, Daniel Chițoiu; Sergiu Lascu – fratele fostei șefei DNA, Laura Codruța Kövesi; Cristinel Dăncilă – soțul ex-premierului PSD Viorica Dăncilă).

Diplome pe bandã rulantã şi „studii de lungã duratã” absolvite în doar doi ani

Extrem de ineteresant este faptul cã Ion Sterian, subinginer petrolist – aşa dupã cum subliniam anterior – a reuşit în mod miraculos sã obţinã pe bandã rulantã, la a doua tinereţe, o serie de diplome universitare.

Astfel, la 43 de ani, mai precis în 2002, Ion Sterian s-a reprofilat din domeniul petrolului şi gazelor spre agronomie şi medicinã veterinarã. Surprinzãtor, acesta a reuşit în doar doi ani sã obţinã diplomã de licenţã care-i conferã calitatea de inginer diplomat al Facultatãţii de Inginerie Economică din cadrul Universitãţii de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București (USAMV) București. Ca o coindicenţã trebuie remarcat faptul cã la un moment dat Biriș Iovu Adrian, șef de lucrări la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Bucureşti, a devenit în 2017 angajat la Transgaz, pe funcția de Șef Serviciu în cadrul BRUA. Presa a relatat cã fostul şef de lucrări de la USAMV Bucureşti l-ar fi înscris pe Ion Sterian direct în anul III la programul de Inginerie Economică de la USAMV, fiindu-i totodatã şi îndrumatorul lucrării de disertație. Dar sã trecem mai departe peste acest amãnunt „nesemnificativ”.

Imediat, dupã absolvirea studiilor „de lungã duratã”, în 2002, Ion Sterian s-a înscris la alte cursuri de master organizate tot de USAMV București, astfel cã în 2004, la 45 de ani, a obţinut şi diplomã de master în Management și Dezvoltare Rurală.

Şi asta nu este tot! Pasionat de agronomie şi medicinã veterinarã, în acelaşi an, 2004, subinginerul petrolist Ion Sterian s-a înscris din nou la USAMV București, de aceastã datã la cursurile de master în Alimentație Publică și Agroturism,  drept pentru care a primit o nouã diplomã în 2006.

La doi ani dupã aceastã din urmã diplomã, deşi avea 49 de ani, Ion Sterian şi-a continuat studiile. De aceastã datã el a ales diplomaţia! Normal, nu? Pentru cã petrolul, agronomia şi agricultura au multe „în comun” cu diplomaţia!

Aşa se face cã în 2008 Ion Sterian a absolvit şi Institutul Diplomatic Român din cadrul  Ministerului Afacerilor Externe, ocazie cu care a mai obţinut o specializare în domeniul Relațiilor Internaționale.

Dar nu vã gândiţi cã asta este tot, cãci directorul TRANSGAZ SA s-a ghidat dupã proverbul „omul cât trãieşte, invaţã”. În 2010, la 51 de ani, studios din fire, ca orice obraz subţire care se  respectã, şeful TRANSGAZ SA a absolvit cursurile postuniversitare ale Colegiul Național de Afaceri Interne din cadrul Universitãţii de Poliție Alexandru Ioan Cuza, iar în 2012 a devenit înalt funcționar public, el absolvind şi cursurile organizate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice-ANFP.

Evoluţie fulminantã: de la membru în CA-ul unor grãdiniţe, ajuns şef la compania mamut a României

Însã pentru a vã face o imagine în privinţa ascensiunii profesionale a actualului director general al TRANSGAZ SA, vã vom prezenta – aşa dupã cum rezultã din propriul CV – funcţiile ocupate de acesta de-a lungul anilor. De notat cã prima sa funcţie importantã pe care a ocupat-o a fost aceea de consilier local în municipiul Brãila, ocazie cu care a fost membru în Consiliile de Administraţie a douã grãdiniţe şi douã şcoli, membru în AGA CET SA Brăila, membru în Comisia de Urbanism și Sistematizare din cadrul Consiliului Local Municipal Brăila, dar şi președinte al Comisiei de aplicare a Legii de vânzare a spațiilor comerciale din cadrul aceluiaşi for.

Dar iatã pe scurt evoluţia profesionalã a actualului director general al TRANSGAZ SA,:

  • 21.07.2017 – prezent, Director general S.N.T.G.N. Transgaz S.A.
  • 17.05.2017 – 21.07.2017 –  Director general interimar S.N.T.G.N. Transgaz S.A.
  • 30.04.2017 – prezent, Administrator S.N.T.G.N. Transgaz S.A.
  • 2013  – 29.04.2017 – Președinte CA al S.N.T.G.N. Transgaz S.A.
  • 2007 – 2013 – membru AGA S.N.T.G.N. Transgaz S.A.
  • 2007 – 2009 – membru în CA C.N. Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța
  • 2007 – 2009 – membru CA S.C. Avioane S.A. Craiova
  • 2007 – 2009 – membru CA S.C. Hidroserv S.A. Cluj
  • 2004 – 2008 – consilier municipal în cadrul Consiliul Local Municipal Brăila
  • membru în Comisia de Urbanism și Sistematizare din cadrul CLM Brăila
  • președinte al Comisiei de aplicare a Legii de vânzare a spațiilor comerciale din cadrul CLM Brăila
  • membru AGA S.C. CET SA Brăila
  • membru în CA Școala Generală George Coșbuc Brăila
  • membru în CA Școala Generală Al. I. Cuza Brăila
  • membru în CA Grădinița nr. 14 Brăila
  • membru în CA Grădinița nr. 15 Brăila