Aerul poluat mărește riscul de depresie. Efectul este nefast

Publicat: 16 feb. 2023, 20:00, de Magda Marincovici, în SOCIAL , ? cititori
Aerul poluat mărește riscul de depresie. Efectul este nefast
Sursa foto: Doc.ro

A respira un aer poluat o perioadă îndelungtă mărește riscul de depresie, susțin două studii recente, care se adaugă altor dovezi privind efectul nefast al poluării asupra sănătății mintale.

Primul studiu, publicat săptămâna trecută în revista JAMA Psychiatry, a monitorizat aproximativ 390.000 de persoane din Regatul Unit, apropae 11 ani. Nivelul de poluare la care au fost expuse aceste persoane a fost estimat în funcție de adresa de domiciliu, transmite AFP.

Cercetătorii au studiat nivelul particulelor fine (PM2,5 și PM10), dioxid de azot (NO2) și monoxid de azot (NO), o poluare provocată în principal de centralele pe combustibili fosili și de circulația rutieră.

Expunerea pe termen lung la multipli factori poluanți a fost asociată cu un risc crescut de despresie și anxietate, au concluzionat autorii acestui studiu.

Se știe că normele de calitate aerului din numeroase țări depășesc cu mult în continuare  recomandările Organizației Mondiale a Sănătății  din 2021, norme sau reglementări privind poluarea mai stricte care ar trebuie respectate, subliniază autorii acestui studiu.

Al doilea studiu, publicat la sfârșitul săptămânii trecute în revista JAMA Network Open, s-a concentrat pe efectul particulelor fine (PM2.5), dioxid de azot (NO2) și ozon (O3) asupra persoanelor cu vârste peste 64 de ani.

Obiectivul acestui studiu a fost analizarea consecințelor poluării atmosferice și declanșarea depresiei la vârste mai înaintate. Pentru aceasta s-a folosit baza de date Medicare – asigurare de sănătate publică rezervată persoanelor în vârstă din SUA – respectiv aproximativ 8,9 milioane de persoane, din care aprozimativ 1,5 milioane de cazuri de depresie.

Rezultatele dovedesc o legătură directă între poluarea aerului și depresie, în special cu nivelul particulelor fine și de dioxid de azot în cazul comunităților dezavantajate.

Autorii explică aceasta prin legătura observată între concentrațiile foarte mari de poluanți și inflamațiile la nivelul creierului, potrivit celor două studii.

”Există o legătură puternică între inflamație și depresie, subliniază Oliver Robinson, profesor de neuroștiințe și sănătate mintală la University College din Londra, care nu face parte din echipele care au realizat cele două studii.

Profesorul Robinson a mai spus că ambele studii vin cu noi elemente din ce în ce mai numeroase, care arată că ar trebui să ne îngrijorăm în privința efectelor poluării asupra sănătății mintale, pe lângă legăturile și mai evidente cu bolile respiratorii.