Alina Gorghiu, exclusă de la ședința comună România-Italia, din cauza sensibilităților legate de fugarii români

Publicat: 05 feb. 2024, 17:02, de Vlad Stefan Orjan, în ESENȚIAL , ? cititori
Alina Gorghiu, exclusă de la ședința comună România-Italia, din cauza sensibilităților legate de fugarii români

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, nu a fost inclusă în delegația oficială care participă la ședința comună a Guvernelor României și Italiei, programată să aibă loc la Roma. Potrivit unor surse politice, decizia de a o exclude pe Gorghiu vine în contextul sensibilităților legate de prezența unor condamnați români în Italia, iar premierul Marcel Ciolacu a justificat această decizie prin nevoia de a evita orice controversă în cadrul reuniunii bilaterale.

Surse politice au dezvăluit că Alina Gorghiu nu a fost chemată să facă parte din delegația miniștrilor care participă la ședința comună a Guvernelor României și Italiei din cauza situației delicate legată de condamnații români adăpostiți de Italia. Decizia vine în contextul în care Italia este considerată de unii drept un „paradis al fugarilor,” oferind adăpost condamnaților români care au reușit să evite extrădarea.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat importanța colaborării economice dintre cele două țări și a menționat că reuniunea reprezintă o oportunitate excelentă pentru consolidarea relațiilor bilaterale și atragerea de investiții italiene în România. Cu toate acestea, decizia de a exclude ministrul Justiției indică atenția specială acordată aspectelor legate de condamnații români adăpostiți de Italia.

Într-un context mai amplu, este de precizat că Italia este considerată destinația preferată a certaților cu legea din România. Se evidențiază cazurile unor condamnați precum Ionel Arsene și Mario Iorgulescu, care au găsit adăpost în Peninsulă și au evitat extrădarea pe diverse motive. De asemenea, unii condamnați, dispunând adesea de resurse financiare semnificative, își cumpără locuințe în Italia înainte de a se preda autorităților, având în vedere că anumite curți de apel italiene au practica de a refuza extrădările invocând condiții precare de arest în România.