Amendă record pentru chiștoacele și hârtiile aruncate pe stradă! Vandalismul, sancționat la sânge

Publicat: 29 feb. 2024, 09:08, de Filon Stan, în SOCIAL , ? cititori
Amendă record pentru chiștoacele și hârtiile aruncate pe stradă! Vandalismul, sancționat la sânge
Amenda record pentru chistoacele si hartiile aruncate pe strada

Autoritățile din București au declarat război total vandalismului. Cei care rup băncile din parcuri sau aduc pagube municipalității ar putea plăti amenzi record.

Amendă record pentru chiștoacele și hârtiile aruncate pe stradă, după ce Primăria București a introdus un nou proiect menit să protejeze spațiile verzi. Vandalismul va fi sancționat fără menajamente.

Amendă record pentru chiștoacele și hârtiile aruncate pe stradă

Proiectul privind creşterea substanţială a amenzilor a fost inițiat de primarul general al Bucureştiului, Nicușor Dan, și sancționează cu aproape două salarii minime tăierile ilegale de copaci, dar și deteriorarea arborilor.

Amenzile pornesc de la 50-100 de lei, dar pot ajunge chiar și la 5.000 de lei, în funcție de fapta comisă. Nici aruncarea gunoaielor pe spațiile verzi sau distrugerea florilor, a băncilor din parcuri sau a sistemelor de irigații nu vor fi trecute cu vederea.

Potrivit proiectului respectiv, „constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 4.000 la 5.000 lei, pentru persoanele fizice și de la 4.500 la 5.000 lei, pentru persoane juridice, următoarele fapte:

  • Decojirea trunchiurilor arborilor, baterea de corpuri străine pe trunchiuri/ramuri (inclusiv fixarea de indicatoare și reclame, găurirea arborilor), turnarea de substanţe toxice sau inflamabile pe tulpinile arborilor, intervenția de orice feI pe trunchiurile arborilor, arbuștilor, trandafirilor, lianelor, gardurilor vii
  • Defrișarea oricărui arbore sau arbust, fără avize
  • Tăierea de ramuri de arbori și arbuști (intervenții în coronamente/toaletări) fără avize
  • Transplantarea arborilor și arbuștilor fără avize
  • Nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor pe spațiile verzi
  • Distrugerea totală sau parțială a mobilierului urban, a vaselor decorative, statuilor, monumentelor, clădirilor, chioșcurilor, împrejmuirilor și fântânilor arteziene
  • Deteriorarea aleilor, căilor de acces, bordurilor, stâlpilor de iluminat, gurilor de incendiu, rețelelor electrice și de irigat, gurilor de scurgere și a capacelor căminelor rețelelor de utilități din spațiile verzi
  • Prinderea faunei specifice ecosistemului parcurilor și grădinilor
  • Aruncarea de ambalaje, hârtii, sticle, resturi menajere, țigări, cadavre de animale și orice alte deșeuri pe spațiile verzi, alei, fântâni, lacuri, bazine”, se arată proiectul de hotărâre, potrivit hotnews.ro.