Atenție șoferi! Ce acte trebuie prezentate în cazul unui control, în 2024

Publicat: 10 mart. 2024, 16:29, de Cristian Ghica, în Dezvăluiri , ? cititori
Atenție șoferi! Ce acte trebuie prezentate în cazul unui control, în 2024
Codul Rutier atenționează că toți șoferii care circulă cu o mașină pe drumurile publice din România sunt obligați să prezinte, la un control în trafic, câteva documente.

Codul Rutier atenționează că toți șoferii care circulă cu o mașină pe drumurile publice din România sunt obligați să prezinte, la un control în trafic, câteva documente. Acestea sunt menite să ateste identitatea șoferului, dreptul acestuia de a conduce vehiculul respectiv, identitatea mașinii și asigurarea împotriva accidentelor.

Ce acte trebuie prezentate de șoferi în cazul unui control

Șoferii aflați într-un vehicul în circulație pe drumurile publice, în cazul unui control, trebuie să prezinte următoarele acte: permisul de conducere; cartea de identitate/pașaportul; certificatul de înmatriculare (talonul); asigurarea auto obligatorie (RCA).

Este obligatoriu ca șoferul să aibă toate aceste documente în format original, atunci când este la volan, Conform Articolului 35, alineatul 2, din Codul Rutier.  Excepție face asigurarea auto obligatorie (RCA), care poate fi prezentată în copie sau în format digital (pe telefon).

Amenzi pentru cei care nu prezintă actele

Conform Codului Rutier, dacă șoferul refuză să prezinte talonul, permisul sau cartea de identitate, poate fi sancționat cu amendă de până la 8 puncte, echivalentul a 1.320 de lei (la ora actuală punctul de amendă este 165 de lei).

Șoferii care nu au asupra lor talonul mașinii riscă între 6 și 8 puncte de amendă. Copiile după actele obligatorii nu sunt valabile.

Cartea de Identitate nu trebuie să fie prezentată polițiștilor

Cartea de identitate a Vehiculului atestă conformitatea mașinii cu normele de siguranță, conține date tehnice despre vehicul, informații de identificare și detalii despre proprietar.

Cartea de Identitate nu trebuie să fie prezentată polițiștilor în cazul unui control în trafic. Șoferii nu sunt obligați să aibă în mașină nici originalul, nici copia după aceasta.

Atenție șoferi! Potrivit Codului Rutier, la acumularea a 15 puncte de penalizare se suspendă permisul de conducere pe o perioadă de 30 zile. Dacă în următoarele 12 luni (de la data expirării ultimei suspendări) se recidivează, permisul este suspendat pe o perioadă de 60 de zile.