Care este cea mai potrivită oră de somn. Avertismentul Dr. prof. Vlad Ciurea

Publicat: 19 iul. 2023, 13:02, de Aura Bănescu, în LIFESTYLE , ? cititori
Care este cea mai potrivită oră de somn. Avertismentul Dr. prof. Vlad Ciurea

Puțini sunt cei care bifează un program ideal de somn, respectiv culcat devreme, în jurul orei 22.00 și dormit timp de opt ore. Specialiștii susțin că nu mai are așa mare importanță chiar dacă dormim timp de opt ore, atâta timp cât dăm stingerea la 3 dimineața. Dr. prof. Vlad Ciurea trage un semnal de alarmă cu privire la ora de somn.

Cercetările științifice arată clar că somnul suficient este esențial la orice vârstă. Un somn odihnitor alimentează mintea, reface corpul și întărește practic fiecare sistem din corp.

„Ultimul lucru pe care toți îl tăiem de pe listă este odihnă sau nu știm să ne odihnim, facem tot ce e posibil să nu dormim. Dar în somn ne refacem. În somn „bijuteria” se liniștește și poate funcționa, în somn toate procesele nervoase majore (memoria, gândirea, atenția) se curăță, pentru că e un chimism al lor și se repornesc în somn pentru a doua zi.

Deci dacă noi ștergem somnul cum se întâmplă, între ora 22:00 și 00:00, atunci am pierdut un număr mare de elemente care ne refac „bijuteria” și nu mai este așa şfefuită. Deci cum avem mentenanța la mașină, așa trebuie să avem și mentenanța la creier”, a spus prof. dr. Vlad Ciurea, la Antena 3 CNN.

Dacă somnul insuficient este o parte obișnuită a rutinei tale, e bine să știi că ai un risc mai mare de a dezvolta obezitate, diabet de tip 2, hipertensiune arterială, boli de inimă și accident vascular cerebral și de a avea o sănătate mintală precară; de asemenea, lipsa somnului te poate predispune la o moarte prematură.

Cât de importantă este mișcarea pentru sănătate

„În clipă în care zaci într-un colț, acolo te găsește Dumnezeu. E bine ca tu să te miști. Mișcarea face parte din ființa umană. Avem mișcarea browniană, care este în organism peste tot. Mă mișc și fac orice îmi place mie. De exemplu mie îmi place un anumit fel de muzică. Îmi pun muzica aceea și imediat renasc.

Mă simt foarte bine pe muzica latino. Fiecare cum dorește în acest lucru. Îmi plac anumite băuturi, puțin acidulate. Nu, nu mă refer la alcool. Puțin acidulate, mă relaxează acest lucru. Deci fiecare cum îi place, dar nimic nu trebuie în cantitate mare.

Eu îi zic „prăjiturica creierului”. Dacă intervine ceva, un spectacol la operă, la teatru, o mare prăjiturică este. Un tort. Dar nu mă refer la ceva dulce. Este „prăjiturica spirituală” dacă vreți, și e bine să ne-o căutăm.

Să stimulezi mereu creierul, să îi dai ceva nou. Această curiozitate. Avem curiozitatea locului noi. Căutați ceva nou, plăcut. Picătură cu picătură.

Să căutăm mereu compania în jur. Dacă găsim și o piață, este minunat, sau o piață de flori.Muzica ne face bine la orice. Și când intru în casă, dau drumul la muzică. Toată dimineața nu ascult știri, decât să aflu cum e vremea, atât, și apoi trec numai pe muzică”, a declarat medicul Vlad Ciurea.

De câte ore de somn ai nevoie în funcție de vârstă?

Orele de somn de care ai nevoie se modifică odată ce înaintezi în vârstă. Experții Academiei Americane de Medicină a Somnului și ai Societăţii pentru Cercetarea Somnului recomandă ca într-un interval de 24 de ore:

  • nou-născuții de 0 la 3 luni să obțină între 14 și 17 ore de somn;  
  • bebelușii de 4-12 luni să doarmă 12-16 ore; 
  • copiii mici de 1-2 ani să aibă 11-14 ore de somn; 
  • preşcolarii în vârstă de 3-5 ani să se odihnească 10-13 ore;
  • copiii de vârstă școlară, de 6-12 ani, să doarmă 9-12 ore;
  • adolescenții de 13-18 ani să aibă 8-10 ore de somn; 
  • adulții cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani să se odihnească 7 sau mai multe ore pe noapte;
  • adulții de 61-64 de ani să doarmă 7-9 ore;  
  • adulții mai în vârstă, de 65 de ani sau mai mult să se odihnească 7-8 ore.

Așadar, pentru adulți, 8 ore de somn ar trebui să fie suficiente în mod obițnuit, dar dacă nu reușesc să doarmă atât, important este să nu fie mai puțin de 6 ore de somn pe noapte.