Cine este românul de la Londra, bănuit că i-a ajutat pe rușii de la Killnet să atace site-uri din România  

Publicat: 04 mai 2022, 08:15, de Viorela Pitulice, în SOCIAL , ? cititori
Cine este românul de la Londra, bănuit că i-a ajutat pe rușii de la Killnet să atace site-uri din România   

Un român stabilit în Marea Britanie este bănuit că ar fi implicat în atacurile cibernetice declanşate de hackerii pro-ruşi Killnet asupra mai multor site-uri din România. Este vorba de Ioan Feher, care ar fi tradus din limba rusă în limba română mesajele infractorilor cibernetici şi ar fi indicat şi site-urile din România care să fie atacate.

Autoritățile de aplicare a legii din Marea Britanie, prin National Crime Agency, au efectuat în data de 2 mai o percheziție domiciliară, la adresa bărbatului.

„A fost identificată o persoană, bănuită – cetăţean român, rezident în Marea Britanie -, care a susţinut activitatea grupării infracţionale, prin traducerea din limba rusă în limba română a materialelor promovate de gruparea infracţională şi prin indicarea unor site-uri web din România care ar fi putut fi atacate prin acelaşi mod de operare”, a declarat ministrul de Interne Lucian Bode într-o conferinţă de presă.

Ioan Feher locuiește împreună cu familia la Londra. Potrivit informațiilor apărute în presă, în urmă cu câteva luni își pieduse locul de muncă.

“I stand with Rusia (n.r. Susțin Rusia)”, a postat Ioan Feher pe contul de Facebook în dreptul fotografiei, pe care a pus și drapelul Rusiei.

Începând cu data de 29 aprilie, mai multe atacuri informatice de tip DDoS – Distributed Denial of Service – au afectat site-uri ale unor instituţii publice şi organizaţii private din România.

Ofiţeri specializaţi din cadrul IGPR – Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice s-au deplasat în Marea Britanie pentru acordarea de sprijin în ancheta desfăşurată de National Crime Agency.

Atacurile ar fi fost revendicate de o grupare intitulată „KillNet’, de origine rusă, iar activitatea acesteia ar fi promovată pe diferite canale de comunicare, fiind motivate de contextul conflictului militar Rusia – Ucraina.