Cluj Arena se transformă în mall. Ce le-a determinat pe autorități să ia această decizie

Publicat: 19 apr. 2024, 06:51, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Cluj Arena se transformă în mall. Ce le-a determinat pe autorități să ia această decizie

Autoritățile locale din Cluj au hotărât să renunțe la spațiul verde din jurul stadionului pentru a transforma arena în mall. Decizia a fost luată în calcul în urma cheltuielilor mult prea mari. 

Cluj Arena, gazda echipei de fotbal U Cluj și locul unde se organizează festivalul Untold, reprezintă o gaură neagră din punct de vedere financiar pentru Ardeal. În total, arena dispune de  33.000 de locuri. Încă din 2013 când a fost inagurată, aceasta reușește să termine pe minus.  În cel mai bun an a avut încasări de 6 milioane de lei, dar cheltuielile au fost de 8 milioane de lei.

În încercarea de a remedia această problemă, autoritățile din Cluj au luat realizat un proiect care prevede eliminarea spațiilor verzi. Mai mult, tot aici se vor adăuga noi magazine.

„Am gândit un proiect de modernizare, extindere și modificare a soluțiilor constructive la Cluj Arena, respectiv să facem la nivelul parterului și al primului nivel spații comerciale, săli de conferință. Un mall, un veritabil mall”, a spus Alin Tișe pentru Antena 1.

Proiectul nu este pe placul clujenilor

În total, stadionul din Cluj-Napoca a costat 44 de milioane de euro. Vestea nu îi încântă pe clujeni și asta pentru că, odată cu construirea magazinelor, aceștia nu vor mai putea face mișcare. În fiecare zi, mai mulți oameni obișnuiesc să facă mișcare. În ceea ce privește numărul de evenimente organizate în cadrul stadionului Cluj Arena, în 2023 au existat 98 de asemenea evenimente, din care 26 au fost de natură strict sportivă.

Stadion mai ieftin decât Arena Națională

Potrivit informațiilor din presa locală, rezultatele din anul precedent ale Arenei Naționale din București, cel mai mare stadion din România, au fost mult sub cele ale Cluj Arena, respectiv doar 39 de evenimente organizate și încasări de sub 5 milioane de lei. Cifrele sunt cu atât mai relevante dacă se are în vedere faptul că pentru edificarea Cluj Arena costurile au fost de 44 milioane de euro în timp ce construcția Stadionului Național a avut un cost total estimat de 207 milioane de euro.