Construcția noului stadion Nicolae Dobrin, blocată de o contestație

Publicat: 24 iul. 2023, 07:00, de Ovidiu Zară, în SPORT , ? cititori
Construcția noului stadion Nicolae Dobrin, blocată de o contestație

Încă din luna septembrie a anului trecut, autoritãţile argeşene anunţau cã la începutul acestui an vor demara lucrãrile privind demolarea stadionului „Nicolae Dobrin” în vederea construirii unei noi arene.

Din nefericire, proiectul, demarat cu o întârziere de patru luni, este acum blocat din cauza unei contestaţii depusã la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) de cãtre o firmã din Argeş.

La data de 11 ianuarie 2023 Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii ”Construire stadion Nicolae Dobrin”,  o arenã sportivã de 15.200 de locuri, care urmeazã sã coste aproximativ 100 de milioane de euro.

Deşi durata de proiectare şi execuţie a noii arene sportive trebuia sã fie de 36 de luni, abia la patru luni dupã aprobãrile executivului, autoritatea contractantã, Serviciul Public de Exploatare a Patrimoniului Municipiului Piteşti, a publicat în SEAP anunţul privind demararea licitaţiei. 

Licitaţia la noul stadion, şi aşa întârziatã, blocatã de o contestaţie

Conform caietului de sarcini, valoarea estimatã a demolãrii actualului stadion urma sã coste  7,436 milioane lei, însã, în urma analizãrii ofertelor depus de douã asocierii de companii, autoritatea contractã a desemnat drept câştigãtoare oferta asocierii Hyatt Development 2011 – Pro Fortuna Construct SRL în valoare de 3,834 milioane lei, sumã echivalentã cu circa 51,57% din suma scoasã la licitaţie. 

Nemulţumitã de decizia autoritãţii contractante de a-i refuza oferta, asocierea Hidro Constructia Argeş SA – Oyl Company Holding Ag SRL a formulat la CNSC, în data de 21 iulie a.c., o contestaţie prin care a solicitat anularea adresei de comunicare a rezultatului procedurii şi obligarea autoritãţii contractante la reevaluarea ofertelor.

Autoritatea contractantã, acuzatã cã a ales o ofertã neserioasã

Contestatorii considerã cã oferta asocierii desemnatã câştigãtoare, de doar 51,57% din valoarea scoasã la licitaţie este neconformã, deoarece „conţine în cadrul propunerii financiare preţuri care nu sunt rezultatul liberei concurenţe şi care nu pot fi justificate”. Mai mult, ei susţin cã autoritatea contractantã a refuzat sã cearã clarificãri în privinţa respectivei ofertei respective înainte de a o desemna câştigãtoare, însã aceasta ar fi refuzat.

Mai mult, constestarii reclamã şi faptul cã asocierea desemnatã câştigãtoare nu ar deţine autorizaţie de mediu privind activitatea de colectare şi de transport deşeuri nepericuloase în regim profesional, precum şi inexistenţa unui contracct cu o firmã specializatã de pazã care sã asigure cerinţele din caietul de sarcini. Nu în ultimul rând, în contestaţia formulatã la CNSC se reclamã şi faptul cã asocierea desemnatã câştigãtoare nu ar deţine utilajele speccializate cerute de autoritatea contractantã în caietul de sarcini pentru a realiza operaţiunea de demolare a stadionului.

Decizia CNSC poate fi atacată. Asta înseamnă o nouă amânare

Conform legislaţiei, CNSC are obligaţia de asoluționa pe fond contestația în termen de 20 de zile de la data primirii acesteia, respectiv în termen de 10 zile în situația incidenței unei excepții care împiedică analiza pe fond a contestației. Însã, în cazuri cazuri temeinic justificate, termenul de soluționare a contestației poate fi prelungit cu 10 zile.

De asemenea, Legea nr. 101/2016 mai prevede cã în termen de 5 zile de la data la care a primit contestația, autoritatea contractantă are obligația de a transmite Consiliului o copie a dosarului achiziției publice şi punctul său de vedere asupra contestației.

Rãmâne de vãzut dacã autoritatea contractantã se va supune obligaţiei de a transmite la CNSC copia dosarului achiziției publice şi punctul său de vedere în privinţa contestaţiei în termenul legal prevãzut de lege, deoarece fiecare zi de întârziere ar însemna o nouã amânare a începerii lucrãrilor şi aşa întârziate, în vederea demolãrii şi a reconstruirii arenei din Trivale.

Trebuie subliniat şi faptul cã dupã soluţionarea contestaţiei de cãtre CNSC, unul dintre operatorii economici, sau chiar autoritatea contractantã, vor putea formula plângere la Curtea de Apel Piteşti împotriva deciziei Consiliului, fapt care ar conduce la o altã amânare a proiectului.

Nou stadion va putea găzdui meciuri internaţionale

Conform proiectului, noul stadion „Nicolae Dobrin” din Pitești ar urma sã fie o adevãratã bijuterie arhitecturalã, care va permite inclusiv găzduirea de meciuri internaționale, el fiind încadrat în categorie UEFA 4.. Astfel, noua arenã va avea sistem de iluminare a fațadei prin tehnologie LED, sală de forță de minim 500 mp, două săli pentru saună, sală de recuperare, cabinet medical, cabinet antidoping şi o sală de antrenament multifuncțională.

Totodatã, noul stadion „Nicolae Dobrin” va avea şi un muzeu al clubului FC Argeş, dar şi un magazin de prezentare cu obiecte sportive.