Corupție și nepotism: exploatarea sistemelor guvernamentale

Publicat: 31 ian. 2024, 16:00, de Radu Caranfil, în ACTUALITATE , ? cititori
Corupție și nepotism: exploatarea sistemelor guvernamentale

Într-un stil total neconvențional, jurnalistul Liviu Alexa dezvăluie o panoramă cutremurătoare a politicii românești. Confratele evidențiază modul în care politicienii și funcționarii publici exploatează sistemele guvernamentale și agențiile publice în propriul beneficiu. Dezvăluirile oferă exemple specifice, punând accentul pe corupție și nepotism.

Câteva nume

Dezvăluirile lui Alexa nu ezită să arunce în centrul atenției figuri notabile ale scenei politice, precum Ionel Ciucă, Marcel Ciolacu, Adrian Tărău, Valentina Cobzăreanu, Niels Schnecker, Iulia Schnecker, Emanuel Ioana, Simona Cezara Steriu și Mihaela Savu. Aceste nume sunt asociate cu practici discutabile care răstoarnă principiile etice ale guvernării responsabile. Corupție și nepotism. Oare de ce nu ne miră?

Peste 500 de instituții bugetare

Sunt peste 500 de agenții guvernamentale, autorități de stat, autorități de supraveghere, institute, consilii, secretariate, fonduri, oficii, centre, inspecții, regii, administrații, companii naționale, ministere, deconcentrate și alte locuri de vacanță permanentă. Și numărul acestora crește mereu.

Ipocrizia salvează România

Paradoxal, politicienii promovează ideea austerității și a necesității de a „strânge cureaua”, dar în același timp își plasează rudele și cunoscuții în poziții guvernamentale bine plătite. Acest fenomen de nepotism și corupție se regăsește în cele peste 500 de agenții guvernamentale, autorități de stat, consilii, fonduri și alte instituții pomenite mai sus, care, în cele mai multe cazuri, servesc mai mult intereselor politice minore decât nevoilor cetățenilor. E ca grija față de familie a Gabrielei Firea. Grija față de familia Pandele.

Presa (cam) închide ochii

Jurnalistul identifică tendința presei majore de a neglija analizele profunde și investigațiile în favoarea informațiilor rapide furnizate de partide politice sau servicii secrete. Goana după rating și unici e, parțial, de înțeles. Dar acest fenomen evidențiază o problemă endemică în peisajul mediatic românesc. În acest mod de lucru rareori vom străbate dincolo de pojghița problemelor. Și vom avea parte doar de ceea ce ne servesc partidele și influencerii din Servicii.

Sinecuri la tot cartierul

Un exemplu sugestiv este menționat în dezvăluirile jurnalistului, acesta referindu-se la existența unui „Centru Național de Învățământ Turistic”. Această agenție, așa cum sugerează jurnalistul, pare a fi mai mult un cuib de nepoțele și cumnați decât o necesitate reală, slujind mai mult intereselor politice decât cetățenilor. Vedeți bine, când se umple casa de rude care freacă menta, mai inventăm o agenție. Chiar, ce se învață la acest Centru? Cum să ne plimbăm pe banii Statului?

Alexa subliniază, de asemenea, apariția unor poziții precum „referent marketing”, „șef verificare proiecte”, „director monitorizare proiecte” și altele asemenea, care par să fie mai mult titluri fără un scop clar decât roluri esențiale în cadrul administrației. Aceste poziții, ocupate adesea de apropiați ai clasei politice, reprezintă o povară financiară semnificativă pentru bugetul de stat. Sunt prevăzute din start cu pachete salariale generoase și produc pensionari speciali de mare angajament.

Ace, brice și ARICE

Un caz particular de analiză este Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE), care, în ciuda scopului declarat de a promova diplomația comercială a României, pare să fie mai degrabă un adăpost pentru sinecuri și interese politice decât un instrument eficient de stimulare comercială. Aflăm că este vorba, de fapt, despre fostul Departament de Comerț Exterior din Ministerul de Finanțe.

Dezvăluirile domnului Alexa evidențiază, de asemenea, discrepanțele dintre declarațiile de avere ale personajelor implicate și stilul lor de viață real, subliniind conexiunile politice care le-au facilitat accesul la aceste poziții. Articolul aduce o critică severă sistemului politic și guvernamental românesc, evidențiind exploatarea în beneficiul personal a sinecurismului de către un grup restrâns de indivizi. În același timp, subliniază imperativul unei reforme urgente și a creșterii transparenței în administrarea resurselor și posturilor guvernamentale.

O critică aspră, zicem noi. Și binevenită!