Criza cartofilor. Stocurile României sunt aproape de zero. Minim istoric de producție în județul Covasna

Publicat: 12 dec. 2021, 14:45, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Criza cartofilor. Stocurile României sunt aproape de zero. Minim istoric de producție în județul Covasna

România a rămas fără cartofi în prag de Sărbători, la acest moment, stocurile fiind aproape de zero, după ce vremea defavorabilă din acest an a redus producția undeva la jumătate, față de 2020. În județul Covasna, de exemplu, cea mai importantă zonă pentru această cultură, producția a ajuns, în 2021, la minimul istoric, adică la 50%, raportat la anul trecut, susține Romulus Oprea, preşedintele Federaţiei Naţionale “Cartoful” din România.

‘’Anul trecut, au fost producții bune, problema a fost că prețurile de vânzare s-au situat sub cele de cost, vorbeam de 40-50 de bani pe kilogram la poarta fermei. Astăzi, avem producții la jumătate, iar prețurile ne ajută, vorbim de un nivel de 0,9-1,1 lei/kg la poarta fermei, dar, cu toate acestea, stocurile sunt aproape terminate’’, a declarat Romulus Oprea la emisiunea Viața Satului de pe TVR1.

Altădată patria cartofului, România a ajuns acum să-și asigure în mare parte necesarul din import. Potrivit datelor Clubului Fermierilor Români, există un deficit anual de aproximativ 65 mil. euro pe balanța comercială a cartofului. Consumul intern se ridică la 1,2 milioane tone, adică de două ori mai mult, raportat la producția din acest an estimată la 600.000 tone.

Trei din cinci ani, pe minus

2021 este al treilea an la rând în care producătorii români se confruntă cu diverse probleme, în primul rând, legate de vreme, spune Romulus Oprea. De altfel, cam trei ani din cinci fermierii ies pe pierdere sau pe zero, ceea ce și explică reducerea suprafețelor de la an la an.

Pe de altă parte, nu trebuie ignorat nici faptul că fermierii nu dispun de spații de depozitare corespunzătoare, care să le permită să țină producția până prin martie-aprilie, când prețurile sunt mai ridicate în piață. În prezent, există capacități de stocare doar pentru aproximativ 50% din producție, mai precizează Romulus Oprea.

“În acest an, am trecut de la exces de umiditate, – am avut băltiri, ploi timp de cinci săptămâni, apoape zilnic, și nu s-au putut face lucrările așa cum trebuie, tratamentele fito-sanitare au fost întârziate, au fost și atacuri de mană, – după care am intrat direct în vară cu căldurile de rigoare. Cu alte cuvinte, cartoful a trecut de la o extremă la alta, lucru care s-a văzut foarte clar asupra producțiilor.Județul Covasna, care este numărul unu și la suprafață și la producții, anul acesta, a înregistrat producții minime istorice, situate la 50-60% în cazuri fericite, față de producția de anul trecut”, a mai precizat Romulus Oprea.

Citește și EXCLUSIV. Vine criza cartofilor. Prețurile au crescut de peste trei ori și tot urcă