Cum să nu te rănești când vei ajunge pe Marte! Această informație s-ar putea să te ajute cândva

Publicat: 25 mai 2024, 10:00, de Cristian Matache, în Sănătate , ? cititori
Cum să nu te rănești când vei ajunge pe Marte! Această informație s-ar putea să te ajute cândva

După nouă luni de zbor prin sistemul solar, nava ta spațială aterizează pe Marte. Deschizi trapa și te pregătești să devii primul om care a pus piciorul pe o altă planetă.

Activând radioul, transmiteți un mesaj istoric către colegii tăi pământeni:

„Un pas mic pentru mine, un uriaș… UHA!”

Acel țipăt se datorează faptului că tocmai ți-ai rupt tendonul lui Ahile. Mai rău, ești la 140 de milioane de mile (225 de milioane de kilometri) de cel mai apropiat spital.

Înainte de a te apuca transpirația, să știți că oamenii de știință lucrează deja pentru a preveni o astfel de rănire ciudată pe o planetă foarte departe. În timp ce omenirea se gândește la explorarea frontierei finale, cercetătorii de pe Pământ studiază cum să minimizeze impactul petrecerii atât de mult timp în condiții de gravitate scăzută, potrivit Bloomberg.

În timpul zborului spațial, mușchii se pot atrofia pe măsură ce îndepliniți sarcinile zilnice fără ca forțele obișnuite să vă îngreuneze corpul. Pentru a preveni acest lucru, astronauții de pe Stația Spațială Internațională exersează până la 2,5 ore pe zi.

Într-un studiu publicat luna trecută în revista Nature Scientific Reports, cercetătorii conduși de Dieter Blottner de la Universitatea Charité din Berlin au monitorizat mușchii a 12 astronauți înainte, în timpul și după misiunile lor de luni de zile la stația spațială.

Vestea bună: și-au menținut tonusul muscular în umeri, gât, spate și coapse. Picioarele lor inferioare erau o altă poveste.

Mușchiul din fața tibiei, cheie pentru ridicarea degetelor de la picioare în timp ce mergi, s-a deteriorat la fiecare astronaut. Mușchii din spatele tibiei, care îndreaptă piciorul în jos, au preluat mai multă sarcină. Tendonul lui Ahile a scăzut în rigiditate, punând astronauții la un risc mai mare de rănire sau ruptură odată ce ajung într-un cadru cu gravitație mai puternică (de exemplu, pe Marte sau înapoi pe Pământ).

Rezultatele cercetării ar putea aduce beneficii oamenilor care nu se aventurează niciodată în spațiu. Acest lucru se datorează faptului că oamenii de știință au folosit o metodă nouă de monitorizare a mușchilor: cu un gadget de dimensiunea unui telefon inteligent dezvoltat de compania estonă de tehnologie medicală Myoton. Dispozitivul trimite semnale non-invazive în carnea oamenilor, ceea ce face ca țesuturile să oscileze, apoi înregistrează caracteristici, inclusiv rigiditatea, tonusul și elasticitatea. Acest lucru rezolvă o problemă care a afectat de mult cercetătorii: nu este practic să trimiți aparate RMN, o altă tehnologie de monitorizare, în spațiu.

Abordarea mai simplă ar putea ajuta pe toată lumea, de la sportivi până la vârstnici, de la cei supuși perioadelor prelungite de repaus la pat până la oricine suferă de afecțiuni precum boala Parkinson sau care se recuperează după un accident vascular cerebral. Ar putea permite intervenții mai specifice și imediate, cum ar fi auto-testarea sângelui la pacienții cu diabet, conform lui Martin Warner, profesor asociat la Universitatea din Southampton din Anglia.

Desigur, este cu siguranță util atunci când planificați orice călătorie pe Marte. În mod ideal, îți vei deschide trapa navei spațiale și vei merge pe planeta roșie cu o încredere familiară în mersul tău. Acesta este un pas mic și ușor pentru tine, un salt uriaș pentru medici.