Cum vrea Chesnoiu să-i țină pe tinerii fermieri la sate: Cu zootehnie și horticultură

Publicat: 21 iun. 2022, 15:40, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Cum vrea Chesnoiu să-i țină pe tinerii fermieri la sate: Cu zootehnie și horticultură

Cum acum se pun bazele viitorului Plan Naţional Strategic (PNS) al României, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a ținut să precizeze, și încă nu de puține ori, că va acorda o atenție deosebită tinerilor fermieri, ale căror activități să devină cu adevărat rentabile. De anul viitor, zootehnia și horticultura vor fi singurele sectoare avute în vedere la instalarea tinerilor fermieri, anunță ministrul.

Nu de alta, dar tinerii trebuie direcționați din start către afaceri viabile, pentru că altfel se vor pierde pe drum.

„Am luat nişte decizii fundamentale pentru viitor, pentru instalarea tinerilor fermieri în programul viitor, vom investi doar în zootehnie şi horticultură.Pentru fermierii tineri, pentru cei care sunt la început de drum, dacă nu îi direcţionăm către activităţi viabile, sustenabile, cu siguranţă, îi vom pierde. Şi un fermier care s-a instalat, care nu reuşeşte să-şi întreţină familia din activitatea agricolă pe care o derulează, cu siguranţă, odată părăsind agricultura nu-l mai întorci înapoi. Noi trebuie să direcţionăm fermierii noştri către activităţi agricole sustenabile. Noi trebuie să direcţionăm tinerii noştri, fermierii noştri, către activităţi agricole care să le dea posibilitatea să-şi întreţină familia”, susține ministrul Agriculturii.

Adrian Chesnoiu spune că în viitorul Plan Național Strategic (PNS) nimeni dintre cei care pot să depună proiecte pe programarea viitoare nu va fi exclus, însă atenția va fi orientată în special către fermele mici şi mijlocii, coloana pe care se bazează agricultura din România.

„În toate acţiunile pe care le-am avut, în toate programele pe care le avem, am spus că este coloana şi fundamentul pe care se bazează agricultura din România, aceste ferme mici şi mijlocii, pe care trebuie, în schimb, să le conducem, să le direcţionăm către performanţă şi eficienţă. Vă dau un exemplu: nu poţi să mai laşi tinerii fermieri să se îndrepte către orice tip de activitate agricolă, mai ales că ei intră cu activitate fie pe suprafeţe mici, dacă vorbim de zona vegetală, fie cu efective mici de animale, dacă vorbim de zona zootehnică şi atunci trebuie direcţionaţi către sectoare de activitate şi către ferme care să fie viabile economic, pentru că el intră, se instalează ca fermier şi trebuie să ne asigurăm că va rămâne ca fermier şi că va produce alimente pentru pentru populaţie”, a mai afirmat şeful MADR.

România a trebuit să răspundă unui număr de 370 de observaţii venite din partea Comisiei Europene pe marginea PNS, observaţii care necesitau o argumentare mai bună şi o edificare în privinţa „intenţiilor de politici publice”, fiind deja transmis Executivului comunitar un răspuns mai amplu pe acest subiect.

În prezent se lucrează la nivel de experţi, cu serviciile Comisiei, pe propunerile trimise şi pentru armonizarea unor detalii, dar în opinia ministrului acest plan strategic este „un document echilibrat”, care va face tranziţia între perioada 2014-2020 şi perioada 2023 – 2027.