Distrugerea patrimoniului Ucrainei, o ”crimă culturală”, spune arhitecta Mara Popescu

Publicat: 20 iun. 2023, 16:00, de Magda Marincovici, în Cultură , ? cititori
Distrugerea patrimoniului Ucrainei, o ”crimă culturală”, spune arhitecta Mara Popescu

Arhitecta Mara Popescu reprezintă țara noastră în calitate de expert în subcomisia pentru salvgardarea patrimoniului cultural al Ucrainei din cadrul Comisiei Europene. Această subcomisie este formată din 11 membri din:  Germania, Ucraina (4 membri), Bosnia și Herțegovina, Italia, Belgia, Cehia, Polonia și România.

În interviul pentru Puterea.ro, arhitecta Mara Popescu subliniază că distrugerea patrimoniului cultural al Ucrainei ”reprezintă o crimă culturală asupra istoriei umanității”.

Mai întâi spuneți-ne, cine este Mara Popescu, care reprezintă România în această subcomisie și cum ați fost selectată pentru a contribui la salvarea patrimoniului cultural al Ucrainei?

Sunt șef de lucrări doctor arhitect la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, coordonator al programului de studii de Arhitectură în limba engleză.

Am fost selectată ca expert internațional în patrimoniul cultural de către Comisia Europeană datorită experienței și a studiilor internaționale în conservarea și restaurarea patrimoniului construit, inclusiv în caz de conflict. A contat foarte mult prezența mea în conducerea unor organizații internaționale, care se ocupă cu acest domeniu, lucrările prezentate la conferințe internaționale, articolele din revistele științifice și numeroasele teme de cercetare în conservarea și restaurarea patrimoniului construit.

Cum s-a născut această subcomisie?

În urma războiului de agresiune al Rusiei și a impactului acestuia asupra patrimoniului ucrainean, Planul de lucru al Uniunii Europene pentru Cultură 2023-2026 a inclus o acțiune de conservare a patrimoniului cultural și de împuternicire a sectoarelor culturale și creative locale din Ucraina.

Înființarea unui subgrup dedicat grupului obișnuit de experți al Comisiei privind patrimoniul cultural este o parte a acestui demers.

Aceasta este o completare și o continuare la primul set de măsuri și acțiuni întreprinse de Comisie pentru a proteja moștenirea culturală ucraineană.

Au fost distruse case, spitale, școli…, dar și biserici, muzee, statui din tezaurul cultural al Ucrainei. Cât de gravă este afectarea acestor comori?

Numeroase situri, instituții și obiecte de importanță culturală, istorică și religioasă din Ucraina au fost parțial sau în întregime distruse de atacurile militare ale Federației Ruse. Acestea includ memoriale și monumente, clădiri civile, muzee, teatre, monumente, statui, lăcașuri de cult, cimitire, biblioteci, arhive, precum și școli, universități și spitale. Numărul de proprietăți culturale care au fost avariate, cu toate că ar fi trebuit să fie protejate în temeiul articolului 1 al Convenției de la Haga din 1954 pentru protecția proprietăților culturale în caz de conflict armat, este, probabil, mai mare decât estimările care au identificat peste 1000 de incidente care au implicat infrastructuri culturale și situri de patrimoniu. Conform statisticii UNESCO din 7 iunie, 259 de situri culturale și 3281 instituții educaționale au fost avariate.

Atacurile împotriva culturii, istoriei și limbii ucrainene din partea Federației Ruse ar putea echivala cu o încercare de a le șterge identitatea.

Ați văzut această tragedie, care se adaugă la cea umană?

Am văzut și m-am îngrozit. Alături de suferința poporului ucrainean nevinovat, distrugerea patrimoniului cultural, parte importantă a patrimoniului mondial, unic și nerepetabil, reprezintă o crimă culturală asupra istoriei umanității. Dovada valorii acestui patrimoiu se regăsește și în expoziția curentă de la Muzeul Luvru din Paris care expune șase icoane bizantine rare din patrimoniul cultural ucrainean, evacuate la timp din calea războiului.

Concret, cum vor contribui cei nouă membri ai subcomisiei la salvarea patrimoniului cultural al Ucrainei ?

Sarcinile principale ale experților vor consta în includerea schimbului de experiență și cele mai bune practici privind prevenirea daunelor și recuperarea patrimoniului cultural în contexte de conflict care pot fi relevante pentru Ucraina. De asemenea, include și consilierea Comisiei Europene cu privire la prevenirea și recuperarea patrimoniului cultural în Ucraina.