e-Factura: Joi, 28 decembrie, au loc operațiuni tehnice pentru punerea în funcțiune

Publicat: 27 dec. 2023, 19:05, de Viorela Pitulice, în ECONOMIE , ? cititori
e-Factura: Joi, 28 decembrie, au loc operațiuni tehnice pentru punerea în funcțiune

Joi, 28 decembrie, vor avea loc operațiuni tehnice pentru implementarea sistemului RO e-Factura, anunță Ministerul Finanțelor.

În acest interval de timp serviciile Spațiului Privat Virtual legate de e-Factura nu vor funcționa, mai arată instituția.

„Vă anunțăm că, în data de 28 decembrie a.c. între orele 00:00 și 23:59, se vor realiza operațiuni tehnice pentru trecerea în producție a noului sistem informatic Ro e-Factura B2B (Business to Business), obligatoriu de la data de 1 ianuarie 2024, motiv pentru care serviciile oferite de RO e-Factura prin SPV (Spațiul Privat Virtual), respectiv prin API (interfața pentru depuneri/interogări automate) nu vor fi disponibile”, arată Ministerul Finanțelor într-o postare pe pagina de Facebook.

Începând cu data de 1 ianuarie, toate firmele, PFA-urile și ONG-urile sunt obligate să transmită facturile (inclusiv cele B2B – Business to Business, nu doar cele B2G – Business to Government) prin sistemul național e-Factura.

e-Factura în două etape: până la 30 iunie 2024 și după 1 iulie 2024

În prima etapă, firmele și cei cu PFA trebuie să știe că va fi vorba doar despre declararea facturilor, respectiv în perioada 1 ianuarie 2024-30 iunie 2024. Din clipa în care se emit obligatoriu facturile prin e-Factura, nu mai trebuie completat Formularul 084 pentru a vă înregistra.

În a doua etapă, adică de la 1 iulie 2024 în sistemul e-Factura nu se vor face doar raportările facturilor, ci se va face emiterea-primirea de facturi. Toate facturile vor fi emise prin acel sistem, iar dacă nu sunt acolo sau furnizorul nu le descarcă, va primi o amendă egală cu TVA-ul.

Amenzi de la 1.000 la 10.000 de lei

Mai mult, firmele mici care lucrează cu un contabil independent și se ocupă de înregistrarea facturilor prin sistemul e-Factura, trebuie să știe că, dacă respectivul contabil va întârzia urcarea facturilor prin sistemul e-Factura, firmele vor primi amendă.

Termenul limită pentru transmiterea facturilor în SPV (e-Factura) este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, și nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii.

Amenda este între 5.000 lei și 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari și între 2.500 și 5.000 de lei pentru cei mici și mijlocii. Ceilalți, mai mici, de pildă PFA, riscă o amendă între 1.000 de lei și 2.500 de lei. În perioada 1 ianuarie-31 martie 2024 nu se aplică sancțiuni, dar acestea vor veni, dacă se întârzie urcarea facturilor în noul sistem.