„Economia românească va rezista la şocurile de pe pieţele internaţionale” – Nicolae Ciucă

Publicat: 14 oct. 2023, 17:30, de Victor Scarlat, în Ultimă oră , ? cititori
„Economia românească va rezista la şocurile de pe pieţele internaţionale

Economia României continuă să performeze în ritmul înregistrat și până acum, lucru confirmat de instituţiile internaţionale de evaluare macroeconomică, afirmă preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, liderul liberalilor.

Acesta consideră că afluxul de bani care intră în țară prin intermediul PNRR, în special, va susținerea creșterea economiei și în următorii ani, iar șocurile de pe piețele internaționale nu vor avea efecte majore.

”Agenţia Standard & Poor’s a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, estimând că perspectiva pentru viitorul imediat este una stabilă. Într-o perioadă în care state dezvoltate şi alte ţări din regiune se confruntă cu dificultăţi economice majore, stabilitatea este o reuşită căutată de investitorii internaţionali şi un element-cheie pentru dezvoltare”, a postat, sâmbătă, pe Facebook  Nicolae Ciucă.

Fostul premier mai arată că România a obţinut acest rating pe fondul situaţiei economice optime pe care guvernarea liberală a construit-o în anul anterior.

”2022 a fost perioada în care au existat performanţe clare la absorbţia de fonduri europene şi investiţii străine directe, iar valoarea în bani a creşterii economice a fost cât întreg PIB-ul din 2004. Agenţia Standard & Poor’s apreciază că afluxul de bani europeni – mai ales prin PNRR – vor da economiei noastre rezistenţă la şocurile de pe pieţe internaţionale şi îi vor asigura o creştere susţinută în anii următori”, a mai precizat Nicolae Ciucă.

Agenţia de rating S&P a reconfirmat, în data de 13 octombrie 2023, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, precum şi perspectiva stabilă.

Economia României va înregistra o creştere de 2,3% în anul 2023, respectiv de aproape 4% în medie până în anul 2026, în contextul în care țara noastră va beneficia de fonduri europene importante din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, precum şi din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, sunt de părere reprezentanții agenției.