Europenii reduc consumul de carne de porc. Nemții, la dietă

Publicat: 05 iun. 2023, 07:01, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Europenii reduc consumul de carne de porc. Nemții, la dietă

Consumul de carne de porc în Uniunea Europeană este în cădere liberă, în contextul în care prețurile au crescut spectaculos, din cauza pestei porcine africane. O demonstrează și Germania, țara cu cel mai mare consum pe cap de locuitor la un moment dat, dar care în 15 ani s-a micșorat cu 40%, până la 29 de kilograme pe an.

Nici pentru perioada următoare, veștile nu sunt deloc optimiste atât pe plan mondial, ci și pentru Europa, unde pentru 2023 se prognozează ca cererea să fie la cel mai redus nivel din ultimele două decenii, urmând ca în doi ani producția să se diminueze cu aproximativ o zecime.

Tendința se face simțită și în Germania, țară care înregistrează o scădere dramatică a cererii, în condițiile în care producătorii de carne de porc se confruntă cu o furtună perfectă determinată de pesta porcină africană, problemele economice interne şi prevederile referitoare la bunăstarea animalelor care au îngreunat creşterea porcilor.

Pe de altă parte, germanii încep să se orienteze tot mai mult către diete cu mai puţină carne de porc, după cum spune Frank Greshake, reprezentantul Camerei Agricole din landul Renania de Nord-Westfalia, landul cu cel mai mare număr de ferme de porci.

Numărul celor care se declară vegetarieni a crescut după 2020, potrivit unui raport publicat anul trecut de Ministerul federal al Agriculturii, iar 44% afirmă că urmează o dietă „flexitariană”, care presupune un consum limitat de carne.

11 kg pierdute în 13 ani

Dacă în 2007, un german consuma în general 40 de kilograme de carne de porc pe an, în 2022, cantitatea a scăzut la 29 de kilograme, în timp ce consumul de carne de pasăre şi vită a rămas mai mult sau mai puţin constant.

În același timp, efectivele de porci din Germania s-au redus cu aproape o cincime în perioada noiembrie 2020-noiembrie 2022, la fel şi numărul de crescători de porci. În tot acest timp, numeroși producători au dat faliment.

De exemplu, societatea THe Family Butchers, care are o fabrică la Vorden, și este al doilea mare producător de cârnaţi din Germania, a decis recent să înceteze activitatea.  

„În următorii zece ani cel mai probabil piaţa cârnaţilor se va reduce cu o treime. Din cei peste 100 de producători, mulţi vor renunţa sau vor fi preluaţi”, a avertizat Wolfgang Kuhnl, coproprietarul The Family Butchers.

De unde vine reculul

Printre motivele care au dus la schimbarea comportamentului consumatorilor se numără preocupările referitoare la sănătate. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că acest consum de carne procesată, precum cârnaţii sau şunca poate fi cancerigen. De asemenea, se vorbește tot mai mult de impactul asupra mediului creat de creşterea animalelor şi consumul de carne. Mai mult, musulmanii, care nu consumă carne de porc din motive religoase, constituie acum aproape 7% din populaţia Germaniei.

Nu în ultimul rând, izbucnirea epidemiei de pestă porcină africană, în 2020, a determinat China să interzică importurile de carne de porc din Germania, ceea ce i-a dat peste cap pe producători, mai ales că China era cea mai importantă destinaţie de export pentru crescătorii de porci din Germania.

Explozia de anul trecut a preţurilor la energie, după invadarea Ucrainei de către Rusia, i-a lovit, însă, pe fermierii germani deosebit de puternic. Problemele sunt legate de faptul că purceii trebuie să aibă grajduri încălzite în timpul iernii, acesta fiind unul dintre motivele pentru care crescătorii de porci au fost afectaţi în mod disproporţionat.

Mai trebuie menționate și eforturile guvernamentale cu privire la îmbunătăţirea bunăstării animalelor, ceea ce pentru fermieri înseamnă investiţii costisitoare.