EXCLUSIV. Lovitură incredibilă, sub centură, pregătită studenților mediciniști de conducerea UMF Carol Davila

Publicat: 06 sept. 2021, 08:02, de Ion Teleanu, în News , ? cititori
EXCLUSIV. Lovitură incredibilă, sub centură, pregătită studenților mediciniști de conducerea UMF Carol Davila
Viorel Jinga si Catalin Carstoiu

Conducerea Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, în frunte cu rectorul Viorel Jinga, a pregătit terenul pentru una dintre cele mai mari lovituri de compromitere a învățământului medical românesc, adică examen de licență, grilă și online, sub supravegherea STS, cu bibliografie identică cu cea pentru rezidențiat

„Examenul de Licență din anul 2021 este unul particular”

Examenul de licență din acest an este unul de cumpănă pentru școala românească de medicină și poate constitui saltul uriaș spre distrugerea învățământului medical românesc și, în același timp, a sistemului medical din țara noastră.

Decanul Facultății de Medicină, prof. dr. Florin Cătălin Cîrstoiu, finul fostului președinte Traian Băsescu, a transmis în această săptămână un mesaj incredibil către studenții care urmează să dea licența care ar trebui să dea de gândit celor lumea medicală românească (vezi documentul în facsimil). 

Examenul de Licență din anul 2021 este unul particular.. și se va desfășura după o bibliografie nouă, identică și pentru Examenul de Rezidențiat. Este pentru prima dată când noile tratate medicale tipărite recent vor fi folosite pentru un examen tip grilă în România, ceea ce este o premieră pentru voi, studenții, dar și pentru noi, cadrele didactice„, se menționează în mesajul decanului Florin-Cătălin Cîrstoiu.

„Nu vom mai folosi suportul tipărit”

Mai mult, Cătălin Cîrstoiu le transmite studenților că „Examenul ar putea fi particular prin folosirea unui format nou de examinare – prezență fizică, dar cu suport digital”.

Ce înseamnă acest lucru? „Înseamnă că partenerul nostru, Serviciul de Telecomunicații Speciale, ne va pune la dispoziție tablete, suport digital al testului grilă. Fiecare viitor absolvent va primi un test propriu, randomizarea testului master fiind particulară pentru fiecare. Tableta va permite să răspundeți la întrebări, să reevaluați răspunsurile, să le recorectați, să amânați o întrebare mai dificilă. Cu alte cuvinte, nu vom mai folosi suportul tipărit. Rezultatul este imediat, clasificarea finală este imediată și fiecare va primi pe adresa de email o copie a răspunsurilor, dar și a testului”.

Practic, conducerea UMF Carol Davila, prin mesajul decanului de la Facultatea de Medicină, vrea să renunțe la testul de licență pe suport tipărit și să introducă un examen online tip grilă, ceea ar fi o catastrofă existând riscul ca absolvenții să fie slab pregătiți și, astfel, calitatea prestației medicale a viitorilor medici o să scadă vertiginos.

Decanul Cătălin Cîrstoiu, pe urmele lui Lăpușneanu

Surprinzător este faptul că cei din conducerea UMF Carol Davila insistă pentru examen de licență pe suport digital și deja au făcut un sondaj în rândul studenților, iar rezultatul n-a fost pe placul boșilor de UMF Carol Davila.

Chiar decanul Cătălin Cîrstoiu recunoaște eșecul examenului online: „La sondajul organizat au participat puțin peste 600 de studenți, opinia fiind clar favorabilă formatului clasic al Examenului de Licență”.

Dar, cu toate acestea, el insistă pentru examenul online și le transmite studenților că „am hotărât să facem o simulare a acestui nou format al Examenului, la sfârșitul săptămânii viitoare”, iar „dacă numărul participanților la simulare va fi mai mic de 650, vom desfășura Examenul de Licență 2021 în formatul clasic”.

Însă, Cătălin Cîrstoiu îi atenționează pe studenți că „Dacă vor fi  mai mult de 650 de participanți, vom relua sondajul de opinie privind modul de organizare al examenului și vom decide în consecință”. Adică, e ca-n Lăpușneanu: „Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau”!

Semne de întrebare

Intenția conducerii UMF Carol Davila de a schimba modul de susținere a examenului de licență chiar înainte de organizarea acestuia pe baza unei bibliografii pentru rezidențiat ridică mari semne de întrebare și ascunde o afacere uriașă cu implicații greu de cuantificat.

Ce se urmărește cu această bulversare a examenului de licență și cine are de câștigat, dar și cine este marele perdant sunt întrebări la care vom afla răspunsul în zilele următoare.