Vindem gaze la moldoveni! Ce se întâmplă când va veni gerul?

Publicat: 07 ian. 2024, 17:01, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Vindem gaze la moldoveni! Ce se întâmplă când va veni gerul?

Republica Moldova cumpără, acum, gaze din țara noastră. Întrebarea e ce se va întâmpla zilele viitoare când se anunță deteriorarea vremii.

Consumul de gaze al României se situează în jurul valorii de 40 de milioane de metri cubi, iar structura acestuia este diversificată. Producția locală atinge 24,1 milioane de metri cubi, în timp ce extracția din depozite contribuie cu 10,2 milioane de metri cubi, iar importurile, realizate prin intermediul Bulgariei, se ridică la 5,3 milioane de metri cubi.

De asemenea, țara exportă 2,7 milioane de metri cubi către Ungaria. Un aspect deosebit îl reprezintă exportul către Republica Moldova, într-un volum de 0,5 milioane de metri cubi, prin intermediul gazoductului Iași-Ungheni. Există speculații că Moldova ar putea să-și completeze necesarul de gaze din depozitele din România.

În contextul unei iminente răciri a vremii în România, conform prognozelor meteo, se preconizează o creștere a consumului de gaze. Cu toate acestea, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că țara va gestiona acest episod exclusiv cu gazele de producție internă, fără a recurge la importuri. Chiar dacă în prezent Bucureștiul importă gaze, chiar și în absența temperaturilor extreme.

Ministrul a subliniat că România este pregătită pentru venirea gerului, având în depozite o rezervă de gaze la un nivel de 82,93%. Aceasta reprezintă o creștere semnificativă față de aceeași perioadă a anului precedent, cu peste 176 de milioane de metri cubi. Burduja a exprimat încrederea că, indiferent de evoluția condițiilor meteo, inclusiv în cazul unor episoade de ger sau viscol sporadice, țara va reuși să treacă cu succes prin iarnă, bazându-se exclusiv pe gazele românești, atât cele stocate, cât și cele produse intern. În mod obișnuit, în perioada de iarnă, consumul intern al României este acoperit de producția curentă, extracția din depozite și importuri.