Guvernul decide! Plătim voluntar la OCDE că poate ne acceptă mai repede

Publicat: 30 apr. 2024, 09:54, de Cristian Matache, în POLITICĂ , ? cititori
Guvernul decide! Plătim voluntar la OCDE că poate ne acceptă mai repede

Guvernul adoptă azi o inițiativă a Ministerului Finanțelor care stabilește plata contribuţiei financiare voluntare a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

România va plăti voluntar 40.000 de euro la bugetul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) pentru a sprijini o evaluare pozitivă a țării noastre în cadrul procesului de aderare la principiile OCDE, acesta fiind unul din obiectivele majore ale politicii externe a statului român, se spune în nota de fundamentare a unui proiect de act normativ ce va fi adoptat în ședința de Guvern de azi.

În contextul necesității evaluării cadrului legal și instituțional în domeniul parteneriatului public-privat, în vederea aderării la OCDE, a fost identificată necesitatea realizării unei analize care să urmărească principalele etape în pregătirea unui proiect de parteneriat public-privat, sub forma unui exercițiu care să evidențieze principalele aspecte ce sunt urmărite pentru dezvoltarea de proiecte de parteneriat public-privat.

Astfel experții Organizației au propus ca exercițiul să se facă pe un proiect de investiții în sănătate pentru realizarea unui spital printr-un parteneriat public-privat, domeniul sănătății fiind considerat o prioritate la nivel de politici publice în România, tot mai multe autorități locale din România inițiind documentații tehnico-economice pentru unități spitalicești în regim de parteneriat public-privat.

Exercițiul propus de experții OCDE presupune parcurgerea etapelor conform bunelor practici internaționale așa cum sunt acestea reflectate și de către principiile OCDE în domeniul PPP, aspecte ce guvernează pregătirea, dezvoltarea și implementarea acestor proiecte. OCDE propune organizarea a două ateliere de lucru tehnice a căror pregătire și desfășurare va dura aproximativ 6 luni pentru a împărtăși din practicile țărilor membre ale OCDE, pentru a analiza anumite dimensiuni ale Pilonului II al MAPS cum ar fi accesibilitatea, evaluarea fezabilității PPP, raportul calitate-preț, alocarea riscurilor, independența în procesul decizional, dezvoltarea capacităților personalului de experți, prezentare de experiențe de implementare a unor proiecte.

Acest exercițiu este o activitate suport necesară pentru evaluarea/ testarea viabilității cadrului legislativ și instituțional în domeniul PPP în România și este menită a fi un instrument în plus care să sprijine procesul de aderare al statului român la principiile OCDE. Activitatea OCDE pentru evaluarea cadrului legal și instituțional în ceea ce privește guvernanța în domeniul parteneriatului public-privat a fost evaluată la suma de 80.000 Euro, cuantum din care în contextul asistenței tehnice cu Olanda, desfășurat în baza Memorandumului de Înțelegere încheiat între Ministerul Finanțelor din Olanda și Ministerul Finanțelor din România, partenerii olandezi s-au oferit să suporte 50% din valoarea exercițiului menționat mai sus.

Demersuri similare realizate în contextul aderării României la principiile OCDE, au fost întreprinse și de alte structuri din cadrul Ministerului Finanțelor pentru studiile ce vizează analiza principiilor guvernanței corporative a întreprinderilor publice din România și analiza poziției propuse de România în cadrul Codurilor OCDE de liberalizare a mișcărilor de capital și a operațiunilor curente invizibile.

În aceste condiții, este necesară asigurarea sumelor aferente plății acestei contribuții financiare voluntare a României în limita echivalentului în lei al sumei de 40.000 de euro, respectiv suma de 219 mii lei având în vedere necesitatea de a sprijini o evalure pozitivă a României în cadrul procesului de aderare la principiile OCDE, acesta fiind unul din obiectivele majore ale politicii externe a statului român.

Ce este OCDE și de ce e bine să fim acceptați

OCDE este acronimul pentru Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, o organizație internațională formată din 38 de state membre care lucrează împreună pentru a promova politici care îmbunătățesc bunăstarea economică și socială a oamenilor din întreaga lume. Obiectivele OCDE includ promovarea creșterii economice durabile, asigurarea ocupării forței de muncă și combaterea sărăciei, îmbunătățirea calității vieții și stimularea comerțului internațional.

Pentru România, acceptarea în OCDE ar fi un pas semnificativ în direcția consolidării și alinierii la standardele și practicile economice și sociale internaționale. A fi membru al OCDE ar aduce României o serie de beneficii, printre care acces la expertiza și experiența altor state membre, oportunități sporite de investiții și comerț internațional, precum și creșterea credibilității pe plan internațional.

Acceptarea României în OCDE presupune adoptarea și implementarea unor reforme economice și structurale pentru a se alinia la standardele și cerințele organizației. Aceste reforme pot include măsuri în domenii precum guvernanța corporativă, transparența fiscală, combaterea corupției, promovarea inovației și dezvoltarea durabilă. De asemenea, este posibil să fie necesare ajustări legislative și instituționale pentru a asigura conformitatea cu standardele OCDE în diverse domenii economice și sociale.

OCDE